Siemens-irodaház – Budapest

A megbízás idején a budapesti és müncheni Siemens-szakemberek egyértelműen tájékozatták az építészeket, hogy a leendő épületnek sugároznia kell a „Siemens-arculatot és építészetet”. A legfontosabb Siemens elvárás a múltban és a jelenben: célszerűség, tiszta áttekinthetőség, egyszerűség.

Együttműködésük legfontosabb területe a telepítés volt. A négy utcával határolt, volt telefongyári telep teljes beépítési terve készült el, mely következetesen irányítja a jövő elképzeléseit. Meghatározó volt a csatlakozó utcák derékszögtől eltérő hálózata, valamint a zajos, szennyezett Hungária körúton a figyelemfelhívó, de mértékadó megjelenés. A szomszédos Nyíri-Lauber épület felé udvarias főhajtással fordultak, és a kőburkolatát – egyetlen súlyosabb elemként – átemelték saját épületükre. Ez a gesztus a helyhez rögzíti a házat, hangsúlyozza, hogy kizárólag itt érvényes az építészeti gondolat.

Ezt a házat autós sebességre tervezték. A kettős homlokzati fal viszonya mindig más és más képet produkál, mint a moziban. Az üvegfalat leginkább a beépítési szituáció hitelesíti, párbeszédbe elegyedik a széles úttal, szép térfalat alkot, hangfogóként és reklámhordozóként is jól szolgál. Az árnyékoló zsalu mindig más arcot mutat. Szó sincs rafinált technikai trükkről, csak „szerencsés” egybeesésről, ugyanis a zsalu Siemens gyártmány. A leghagyományosabb irodaház elrendezést az alaprajz kimozdítása, a különálló üvegfal gesztusa tette egyedi épületté.

Az anyagot gyűjtötte: Kővári Katinka

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

egyéb:

Adatok:

  • Megrendelő/építtető: Siemens Rt.
  • Alapterület: 3600 m2