Raoul Wallenberg Vendégház - Budapest

A Collegium Budapestet 1991-ben alapították doktori és posztgraduális képzésen résztvevő hallgatók számára, mint az első Institute for Advanced Study Közép-Kelet-Európában.

Később meghívásos tervpályázatot írtak ki egy vendégházra, ami az ide érkező hallgatók számára nyújtana hosszabb-rövidebb tanulmányaik során lakhatási lehetőséget. A nyertes Csomay Zsófia és Reimholz Péter munkája kortárs épületként is finoman illeszkedik a Víziváros karakteres építészeti világába.

Maga a Collegium a Várban, a Szentháromság téren működik a régi budai városháza épületében; a Vendégház a templom felől a Vízivárosba, a Duna felé levezető Szeder lépcső mentén áll. Az ösztöndíjas külföldi tudósok részére épült lakóház 27 különböző méretű teljesen berendezett lakást tartalmaz kiegészítő funkciókkal (gondnoki lakás, iroda, ping-pong- és fitness-terem, klub, szauna, zeneterem). A háznak mindkét Vároldali utcából van bejárata.

Az épület a két párhuzamos vároldali utcát összekötve új, tömblezáró elemmé vált, egyik kapuzatát képezve a Halászbástya alatti majdani összefüggő zöldterületnek. A három jól érzékelhető, egymásra épülő tömeg mechanikus geometriáját jótékonyan oldják a terepadottságból és funkcióból adódó életszerű esetlegességek. A lejtő mentén a felső tömeg háromszintes magasságával a szomszédos épülethez igazodik, egyben megfelelő lezárást létrehozva a Szabó Ilonka utcai épületsorban. Az épületet a Toldy Ferenc utca felől megközelítve ez a felső tömeg mégis toronynak tűnik az alsó ötszintes épületrész mellett.

A vár alatti terület történelmi közegébe jól illeszkedik a csiszolt kő és tégla homlokzattal, de formailag egyszerű tömegek, sima geometrikus formák jellemzik. Az enyhe ívben lejtő kapualj Reimholz jellegzetes motívuma, a Várban épített Hapimag-házon is visszatér. A tervezők az anyagok megválasztása és a formálás során arra törekedtek, hogy a múlékony divatosságot elkerüljék, hogy a ház minél hitelesebben tudjon kapcsolódni a történeti környezet elvárásaihoz.

Az épületért a tervezők 2001-ben Budapest Nívódíjat kaptak (wikipédia).

az anyagot gyűjtötte: Kaján Rita, Vágner Bernadett

Publikációk: internetes:

nyomtatott:

Díj:

Adatok: