Iberostar Grand Hotel Budapest - Botique Hotel

A Szabadság tér és az Október 6. utca sarkán lévő butikhotel Reimholz Péter utolsó munkája. Egy meglévő épület esett át egy meglehetősen nagyszabású átépítésen. A kezdetben egyszintes épület több átépítés során négyszintesen, eklektikus homlokzattal szolgált az átépítés kiindulópontjául.

  • Tervezők: vezető tervező: Reimholz Péter; felelős tervező 2009. október 9-től (Reimholz Péter halála után): Nagy Péter; építész munkatársak: Eke Zsolt, Nagy Péter, Németh Tamás, Szabó P. Nándor; belsőépítészet: Reimholz Péter
  • Tervezés/építés éve: 2005-10/2010
  • Fotó: © Hajdu József
  • → az épület a "hazai középületek" térképen itt!

A meglévő részek rossz állapota és az új funkció miatt szinte teljes kibelezésre volt szükség. A bontás során fokozatosan derült fény az egyes elemek állapotára, ami folyamatosan kihatott a tervezési munkára. A hosszan elnyúló tervezést és kivitelezés erősen meghatározta a megmaradó elemekhez történő viszonyulás. A meglévő négy szint fölé még kettőt emeltek, ezek megjelenésükben és kialakításukban is markánsan eltérnek a meglévőtől. A visszahúzott, alaprajzában lépcsőző tömeget vertikálisan elnyújtott megnyitásokkal és rézburkolattal látták el.

A régi gangos kialakítás mintájára körfolyosós rendszerű közlekedő épült. A középen kialakuló nagy, átriumos tér a ráépítésnél lefedést kapott. A fölötte lévő két szinten egy piros üvegfal fut végig a körfolyosó mentén, míg az alsóbb szintek véletlenszerűen elszórt, változó méretű, négyzetes ablakokkal kommunikál a központi térrel. Az alsó szinten a helyben talált téglákból körbefutó fal épült, tetejükön a kiugró födémtől eltartott támpillérekkel. A földszinten és a pinceszinten kaptak helyet a közösségi és kiszolgáló funkciók, az emeleteken pedig ötven szállodai szobát alakítottak ki.

A belsőépítészet kimunkáltsága is Reimholz Péter munkáját dicséri. A felső szinteken ívbe hajló mennyezet, az átrium ablakait szegélyező koncentrált, élénk színek, az érzékeny anyaghasználat mind-mind a precizitást, átgondoltságot hirdetik. A gondosan végigrajzolt részletekből kiállítást is szerveztek a Fugában, pedig ritka dolog kiviteli tervek kendőzetlen világát közszemlére tenni. Az eredeti épületről készült felmérés is megtekinthető Csajbók Csaba jóvoltából.2 Bár az átépítés merészen nyúl az épülethez, nem kell szégyenkeznie a korábbi hozzányúlások rétegei közt (sem).

Az anyagot gyűjtötte: Meszes Márton

Publikációk: internetes:

nyomtatott:

Adatok:

  • Megrendelő/építtető: General Estates Hungary Ingatlanfejlesztő Kft.
  • Férőhely: 50 szobás szálloda