Városháza - Hévíz

„Az építész mesteriskola XIV. ciklusának pályázata, melyet Reimholz Péter mesterrel, Takács Sándor kollégámmal nyertünk meg, lehetőséget adott egy több mint 4000 m2-es irodaház, nagyterem komplex tervezésére. A nyertes tervet félretéve kellett folytatni a munkát a megbízó önkormányzat polgármesterének értetlensége miatt” - írta ifj. Benczúr László az építészfórumon az új Városháza kapcsán. A pályázati nyertes terv sok elemét fel kellett adni, de a fő gondolatokat sikerült megőrizni a módosítások ellenére is.

  • vezető tervező: Ifj. Benczúr László - Benczúr-Weichinger Építésziroda
  • építész munkatársak: Reimholz Péter, Takács Sándor
  • a tervezés/építés éve: 1997/1998-99
  • fotó: © Ifj. Benczúr László

Az új épület érdekes szituációban van, egy saroktelken helyezkedik el. A nagyterem és az irodai blokk két külön tömegre bomlik, amely egy L alakú beépítést formáz. Így kialakul egy élhető városi tér az épületszárnyak között, amelyhez kapcsolódóan a funkciók is jól szeparálódnak az épületen belül.

A tereplejtés miatt támfalak tarkítják a teret, ezeknek funkcionális és esztétikai szerepük is van. A támfalak elválasztják a tértől a járdákat, belső oldalukra padokat telepítettek. A kővel burkolt teret a támfalak mellett futó füves rézsűk bontják meg.

A tereplejtés lehetőséget adott egyfajta vizuális játékra, mely során egy teljes szintet rejtettek el a támfalak alá - az épület ezáltal a valóságosnál kisebbnek hat, jobban igazodik a kisvárosias léptékhez, a városszövethez.

A belső tér kialakítására jellemző a racionalitás és a gazdaságosságra való törekvés, mely egyfajta szabadabb formálásban oldódik fel. A homlokzaton is megjelenő, ezzel a bejáratot kijelölő ívelt lépcsőtér elegánsan képez egyensúlyt a középfolyosós irodastruktúra szerkesztésével. A nagy üvegfelületek, megnyitások kellemes munkakörnyezetet biztosítanak. A húzott karú lépcső a vendégforgalmi tereket köti össze. A tömegformálásból következően a közösségi terek jól elkülönülnek az irodai blokktól, így válik zavartalanná a használat nagyobb rendezvények idején is.

A külső anyaghasználat visszafogott, a homlokzaton olajzöld természetes pala és fehér mészhomok tégla váltja egymást, fedésként pedig pala- és cinklemezt alkalmaztak. A társművészeteket is bevonva született meg az az ötvös óra, mely a mai napig órajátékkal örvendezteti meg az arra járókat.

összeállította: Pekár Magdolna, Turuczkai Barbara

Publikációk:

Internetes:

Adatok: