Népliget Center - Budapest

Az 51-esről Dél felől utazva izgalmas látvány fogad minket a buszállomásra érkezve: egy finoman töredezett épületegyüttes, melynek belsejében valami egészen váratlan tűnik fel ebben a forgalmas gócpontban. A Népliget Center a Könyves Kálmán körúton, az Üllői út és az M5-ös lehajtója között található irodaépület, mely az Építész Stúdió Kft. és a Hetedik Műterem Kft. kooperációjában jött létre – végleges formájában – 2009-ben.

A három szintes mélygarázsból és három - térszint feletti - tömegből álló, 34000 m2-es irodakomplexum (a parkolókkal együtt 50500 m2) tervezése 2005-ben kezdődött a Skanska Magyarország Ingatlan Kft. beruházó cég megbízásaként.  Az elért hatás nem véletlen, a tervező csapatnak ugyanis célja volt egy olyan, már-már szoborszerű épülettömeg lehelyezése ebbe a sarokpozícióba, mely a környezetben megfigyelhető, nem túl karakteres építészeti megjelenésben egy sarokpontot jelöl ki, s irányt ad a későbbi fejlesztéseknek.

Nagyobb térképre váltás

A három tömeg önállú identitású – önálló bejáratokkal is rendelkeznek-, együttesük mégis koherens összképet mutat, az ereszvonalak és a homlokzati síkok vizuális összekötésével egységgé válnak. Ebbe az egységbe ékelődik bele az a spirálban feltekeredő zöld mag, mely első pillantásra váratlannak tűnik a forgalmas körútról betekintve, mégis tovább erősíti azt a kohéziót, amit az épület a falak és kontúrok megmozgatásával elért; ezt fokozzák az olyan részletek, mint például az alsó szinten a parapetek emelkedésének és a zöldfelület plató szerű megemelésének párhuzama.

Az épület 2010-ben Pro Architectura díjat kapott, a vezető tervező – Hőnich Richárd - 2011-ben Ybl-díjban részesült.

Az anyagot gyűjtötte: Halász Kitti

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok: