Széchy Tamás Sportuszoda - Budapest

A 2006. július-augusztusi Úszó EB megrendezése alkalmából döntöttek a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda bővítése mellett. A 2004. őszén kiírt tervpályázat győztesei Keller Ferenc és Pálfy Sándor (Építész Stúdió) lettek. Az új uszoda létrehozása 2005. augusztusában indult el, 2006. június végén került átadásra.

(1929-ben Hajós Alfréd pályázattal nyert megbízást az akkor Nemzeti Sportuszoda nevű komplexum megtervezésére. A fedett uszodában a medencéket az 1. emeletre tervezték az árvízveszély miatt, alá került az előcsarnok és a gépészet. A belső lefedést elliptikus ívű feszített vasbeton tartókkal oldották meg, a külső burkolat meghatározó klinkertégla. Az uszoda 1975-től viseli Hajós Alfréd nevét.)

Nagyobb térképre váltás

Az új részen a kivitelezés bontással kezdődött, az építési területen teniszpályák, edzőterem, raktár és lelátóépület is volt előtte. A bővítmény a Széchy Tamás Sportuszoda nevet kapta, ami elkülönülten, de mégis összeköttetésben áll a régi uszodával. Két nagyobb egységből áll: a régi külső medence tengelyében helyezkedik el egy 25x25 m-es műugró medence műugró toronnyal és egy kisebb lelátóval, ezektől keletre pedig az 50x25 m-es versenymedence épült, mely közvetlen kijáratot is kapott. A műugrók és az úszók versenyeit a nagy lelátó (benne technikai helyiségekkel és az öltözőkkel) és egy pavilon jellegű épület választja el egymástól és köti össze a régi lelátót az újjal. Az új épületek vasbeton szerkezetűek, mindenhol a látszóbeton nyers felülete dominál, ami jól elkülönül a régi uszoda formavilágától, mégis igazodik hozzá.

A merevacél betétekkel készített látszó vasbeton műugró torony lett a létesítmény építészetileg legmeghatározóbb eleme, az EB szimbóluma. Mondhatni térelválasztó falként funkcionál, a régi és az új műugró medencék közé ékelődik be, áttetsző polikarbonát burkolata sejteti a másik oldalt, viszont direkt átlátást nem enged. 4 darab különböző magasságokban elhelyezett 6 méter hosszan kinyúló konzolos szerkezetű ugróplatformmal rendelkezik, feljutni a külső acéllépcsőn vagy hidraulikus felvonóval lehet rájuk.

Az anyagot gyűjtötte: Kurucz Olívia

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok: