Füleky borászat - Bodrogkeresztúr

00 fuleky-pince-foto---gyula-erhardthu-01-9701-2jpg

Az új borászati üzem épületénél a tervezők a történelmi környezete, a közelben álló templom és a felújítandó kúria közelsége miatt törekedtek a tisztaságra, tárgyszerűségre. A telken álló házról a vakolat eltávolítása után kiderült, hogy több mint 100 éves rakott kőfalat rejt. Az értékes részek megtartásával, annak folytatásaként képezték az építészek az épület tömegét. A ház az utcára egy eltolt gerincű nyeregtetővel, rakott kőfallal tekint. A tető a telek hátsó részén elnyújtott kontyként záródik.

A kisebb, rakott kőfalas épülettömeg utca felé eső részén boltíves pince található, és mint érlelőtér és borraktár működik. Mind innen, mind az udvar felől megközelíthető a 2 emelet magasságú préstér, melynek rakott kőfala és látszó beton tetőszerkezete kontrasztot hoz létre új s régi közt. A préstérben lévő lépcső egy hídra vezet, ezen át juthatunk a laborba, valamint az irodákba. A préstérből kilépve a tartályos erjesztő előtere következik. Innen nyílnak a személyzet számára fenntartott öltözők és WC-k.

A ház kihasználva a terep adottságait, belesimul a dombba, így elrejti a létrejövő másik tömeget, ahol a raktár, hordós érlelő tér, palackraktár, címkéző, palackozó került elhelyezésre. A hordós érlelő és a palackraktár vasbeton gerendarács födémszerkezetet kapott, ez felülvilágítók beépítésével kellemesebb légkört hozott létre.

A visszafogott tömegformálás eredményeként az utca felé a kőépület, a betonkerítés és a fémlemezbe vágott Füleky Borászat felirat mutatkozik. A kő nemcsak mint homlokzati elem, de mint a tetőfedés eleme is megjelenik. A közeli mádi kőlapok szolgálják a fedést. Az udvar felé cserépszerűen helyezték el őket, ez egyedi épületszerkezettani megoldásokat is kívánt. (épületszerkezetek: Dobszay Gergely, Kapovits Géza - Flat-Line Bt.)

Az épület több hazai és nemzetközi díjat nyert. Elnyerte a Természetes kő az Építészetben 2011 díjat valamint az Archdaily építészeti oldal Building of the Year 2011 díját ipari épület kategóriában.

Az anyagot gyűjtötte: Vass Réka

Publikációk: Internetes:

Nyomtatott:

Díj:

Adatok: