Városi uszoda, sportcsarnok és strand - Budaörs

A dinamikusan fejlődő Budaörs az elmúlt időszakban fontosabb középületeire több építészeti tervpályázatot is kiírt. Ilyen országos tervpályázatok eredményeként épülhetett fel a Zsuffa és Kalmár építészpáros tervezte Városháza és az uszodával szemben megépült, Dobai János által tervezett általános iskola is.

Az Építész Stúdiótól már láthattunk példát racionálisan nagyvonalú uszoda és sportcsarnok épületekre: ilyen a margitszigeti sportuszoda bővítése (2004) és a szombathelyi multifunkcionális sportcsarnok (2002). A budaörsi uszoda és sportcsarnok tervezésére a 2005-ös országos, nyilvános, titkos építészeti tervpályázat 1. díjával nyertek jogot és megbízást a Budaörsi Városi Önkormányzat részéről.

A kijelölt fejlesztési terület heterogén lakóövezet, amit az autópálya és ipari- és kereskedelmi csarnok-dobozok határolják. Az Építész Stúdió telepítési javaslatának célja mértékadó építészeti környezet nélkül, a fejlesztésben kitűzött közparkra való nyitás és kapcsolat létrehozása volt. Nem egy szoborszerű tárgy létrehozása volt tehát a cél, hanem hogy egy ilyen különös határhelyzetre megfelelőképp reagáljon, aminek eredménye az lett, hogy hagyja, hogy a park magába foglalja. Ennek a következménye, hogy a szervezés középpontjába az átjárhatóság került.

Az épület alaprajzi elrendezése, logikusan tagolt és jól átlátható. A különböző szolgáltatások (étterem/uszoda /wellness) működése egymástól függetleníthető, míg a közlekedési rendszer révén mégis fennáll a vizuális kapcsolatuk. A bejárattól induló foyer egy belső átlátást, míg felső szintjén egy külső átjárást is lehetővé tesz, és ez valóban az átmenetiséget valósítja meg.

az anyagot gyűjtötte: Vígh Ágnes és Boholy Ildikó

Publikációk: internetes:

nyomtatott:

Adatok: