Infopark C-épület - Budapest

00 C épület

1998-ban kezdődött az Infopark néven ismert ingatlanfejlesztés a Lágymányoson, az egykori expó-területen, melynek keretében a 2002-es megbízás után valósult meg a Pálfy Sándor, Hőnich Richárd, Félix Zsolt és munkatársaik által tervezett 12.700 m2 alapterületű irodaház.

Az engedélyezési tervek 2003 tavaszára készültek el. Az előírásokat és a beépítési vonalat szigorúan követve alakult ki az épület szabálytalan négyszögű formája, mely három – határozottan elkülönülő – tömbre tagolódik.


View Larger Map

A tervezők a hagyományos szalagablak alkalmazása helyett függőleges osztásokból építkező homlokzati struktúrát hoztak létre, minimális irodaszélesség 2 modul: 2,70 méter lehet (az egyszerűbb szerkeszthetőség érdekében egy 10 modul méretű homlokzati szakasz ismétlődik; minden második szint egyforma, az egymás fölötti szintek 5 modul elcsúszásban vannak egymáshoz képest). A tömböket a bütüknél az épület egyfajta védjegyévé is váló egyedi betonrácsozat zárja. A téglaburkolatú felületek és betonrács bütük között bevágott vertikális „sliccekben” a tömböket összekötő hidakat látványfelvonók fúrják keresztül, miközben előttük hat szintet átfogó légtér húz a magasba.

A földszint+ 5 emelet+ hátrazúzott tetőszintes épületnek 3 bejárata van. Az északi főbejárat az új park felől nyílik, recepcióval, kávézóval, előadóteremmel. A visszaugratott tetőszint körbefutó terasznak ad helyet, ahonnét csodálatos a kilátás. Nem véletlen, hogy ezek a bérelhető irodaterületek keltek el legelsőként.

Az anyagot gyűjtötte: Vanyur Kristóf

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok:

díjak:

  • 2005: XI. kerületi Pro Architectura díj
  • 2005: Az év legjobb iroda ingatlanfejlesztése (’CIJ’ ingatlan magazin)
  • 2005: Az év legjobb iroda ingatlanfejlesztése (’Ingatlan és Befektetés’ magazin)