Holdfény óvoda - Budaörs

A meredeken lejtő, kellemes tájolású építési telek a város frissen parcellázott belterületi részén helyezkedik el, a Terrapark közvetlen közelében. A két szinttel tervezett, hagyományos anyaghasználatú óvoda beépítés szempontjából szabadon állónak minősül.

Az utcára az épület bejárati szintje nyílik, érdekes átlátásokat biztosítva a utcafronton. A gyermekek foglalkoztató helyiségei a védett, épülettömegek által lehatárolt belső udvar felé fordulnak. Az épület tömegformálását a helyszíni adottságok jelentősen befolyásolták, a komoly tereplejtés feloldása illetve a foglalkoztatók kellemes tájolásának igénye feszítették az épületet játékosan kígyózó alakba. Az épület fő tömege, az attól elváló tornaszoba és az összekötő folyosó támfalként öleli körül a kisimított telekrészt, a telekhatárokon pedig az eredeti tereplejtés megtartását biztosítja. A ház minden oldalán a meglévő terepadottságokhoz alkalmazkodik, az adottságokat izgalmas térrendszerré emeli.

A hagyományos anyaghasználatú, funkcionális rendhez igazodó homlokzatokat ellenpontozza a gazdag téri világgal rendelkező vidám, színes belső tér, mely kellőképpen ingergazdag környezetet biztosít a gyerekek számára, de nem esik túlzásokba.

Ha a kivitelezés minősége nem is úgy sikerült mint a tervezők elképzelték, izgalmas tömegformálásával, gazdag téri világával, anyaghasználatával egy olyan fenntartható óvoda épületről beszélünk, mely sok szempontból példaértékű a kortárs hazai középületek körében.

Az anyagot gyűjtötte: Lőcsei Gergely

Publikációk:

internetes:

Adatok:

  • Megrendelő/építtető: Budaörs Város Polgármesteri Hivatala
  • Alapterület: 1350 m2