Science Park Irodaház - Budapest

Az épületegyüttes Lágymányoson található a Petőfi-híd budai hídfőjénél. A környék beépítését észak felől az utcavonal tartásával követi, délen kilépve a szigorú ortogonális rendszerből: a telepítésnek köszönhetően különleges kapcsolat alakult ki a környező park és az épület között. A zöldfelületek átszövik a telket és érdekes téri szituációk alakulnak ki, a főbejáratnál majdhogynem az épületbe is befut a park.

Két (külön ütemben megépült) tömegből áll, ezek egyenként 3 szárnyra oszthatóak. A 3 szárny csatlakozásánál, az egyes tömbök súlypontjába kerültek a közlekedő magok, ahonnan az épületszárnyakba galériákon illetve hidakon keresztül lehet eljutni, így a központban egy Fsz.+8 emelet magas üvegezett tér alakult ki.

Az irodaház homlokzata végtelenül egyszerű elemekből áll össze, és a típusok száma is minimális. Ennek köszönhetően noha sok variációt tapasztalhatunk az épületet körüljárva, mégis egységes kép tárul elénk. Szentpéteri Márton az épületegyüttesben a zene és az építészet szoros kapcsolatának egy bizonyítékát látja, a két alapvetően azonos, de egymáshoz képest 180 fokkal elforgatott tömeget olyan zenei ütemekhez hasonlítja, melyek egymás variációi. "A kora nyári napfényben izzó fehér tömegek változatos kapcsolódásai mellesleg a manapság oly divatos építészeti mobilitás elméleteire is rímelni tudnak, amennyiben az Irinyi úton a járművekkel elhaladók — így például az autós „fogyasztók” — számára is izgalmas látványt nyújthatnak. Nincs ez másképp éjjeli kivilágításban sem. 

Igaz azonban, hogy a zenei mondat teljessége, s a körkörösség élménye csak az épületegyüttes egészét körbejáró számára lesz igazán egyértelmű, az autóban ülők ugyanis például csak egy metszetét láthatják az alaprajzi játék körkörösségének." (Szentpéteri Márton)

Az anyagot gyűjtötte: Péteri Zsolt

Publikációk: internetes:

nyomtatott:

díjak:

  • 2002. Budapest Építészeti Nívódíj oklevél
  • 2003. Pro Architectura díj
  • 2004. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj I. díj
  • 2005. Casalgrande Grand Prix III. díj
  • 2006. Pro Architectura Újbuda díj

Adatok: