Alkotás Point Irodaház - Budapest

A helyszín Budapest déli-nyugati kapuja a BAH-csomópont közelében, az Alkotás utca mentén. Az épület hármas tagolású tömbje a BAH-csomópont felé összesűrűsödik, három függőleges üvegpengében koncentrálódik. Ez az erőt sugárzó 30 méter magas - éjszaka kivilágított - "vonalkód" a nagyváros jelképe, a szimbolikus városkapu.

A tervezők Sportkórház zöldben úszó telepszerű beépítését folytatva és kicsit sűrítve, hármas tagolású épületet helyeztek el. Az Alkotás utcával párhuzamos három hosszanti szárnyat középen - viszonylag rejtetten - keresztszárny kapcsolja össze.

Az épület a felszín felett földszint plusz ötszintes, a Csörsz utca felé hat-, majd a csúcsnál hétszintessé emelkedik. Az épületegyüttes az RRT lehetőségeit figyelembe véve és korlátait betartva lépcsőzik fel dél felé, 21 m-ről indulva úgy, hogy a Csörsz utcai végen éri el a 30 m-es maximális beépítést.


Nagyobb térképre váltás

Az épületegyüttes homlokzatait a vízszintes tagolás jellemzi, fémlemezzel burkolt sávok váltják az ablaksávokat. A sávok magassága a tájolás függvényében változik, a nyugati homlokzatokon vékonyabbak, a keleti homlokzatokon magasabbak. Az épület horizontalitását erősítik a homlokzat részletmegoldásai is. A sötétszürke, fémszínű metálszemcsés festékkel porszórt alumínium lemezből készülő burkolati sávokon belül felületi struktúraváltás emeli ki a födémek sávját.

A nyílászárók vízszintes bordái a fémlemezburkolattal megegyező, metálszemcsés porszórt felületkezelést kapnak, a függőleges ablakosztó bordák viszont fekete színükkel beleolvadnak az üvegsávokba. A Csörsz utcai spiccekhez közeledve egyre légiesebbé válik a homlokzat, a fémlemez sávokat üvegsávok váltják, melyek hátoldala a fémlemezzel megegyező színű felületkezelést kap, mögötte rejtve a tűzgát miatt szükséges vasbeton mellvéd. A spiccek könnyed, átlátszó üveg-acél szerkezete egy-egy harminc méter magas élben végződik. Éjszaka a sötétbe olvadó épületből szinte csak a három világító függőleges csík jelenik meg.

A hármas liftblokkok szélső liftje olyan értelemben vett látványlift, hogy a kabin hátsó oldala és a liftakna hátsó fala teljes magasságban üvegezve készül. Így a szárnyak között a "kanyonban" emelkedve különleges vizuális élményben van része az utazónak (a tervezők műleírása alapján).

Az anyagot gyűjtötte: Vanyur Kristóf

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok:

Díjak:

  • 2002 Az év ingatlan projektje
  • 2003 Budapest Építészeti Nívódíja
  • 2003 Építőipari Nívódíj