Versenyuszoda, élményfürdő és szálloda - Kecskemét

Kecskemét városa 2011-ben új versenyuszodával és élményfürdővel bővült. A korábbi, id. Janáky István által tervezett fedett uszoda elavult állapota miatt szükség volt egy teljesen új fürdőkomplexum létrehozására. A beruházás a Széktó partján, a korábbi kemping területén kapott helyet.

A sportlétesítmény összalapterülete 13.000 m2, a vízfelületek összesen 2.900 m2-et tesznek ki. Helyet kapott az épületben egy versenymedence lelátóval, bemelegítő medencével és tanmedencével, egy élményfürdő, kiegészülve külső téri medencékkel, csúszdákkal, termál medencékkel és a hozzájuk kapcsolódó közönségforgalmi terekkel. Az első ütemben felépült uszoda a későbbiekben egy szállodával egészülne ki.

Az összetett funkció ellenére mégis tiszta szerkesztésű épületet láthatunk. A külső tömegforma hullámzó ívei alatt, sávokba rendezve a versenyuszoda 40 m fesztávú, az élményfürdő 30 m fesztávú egységei és a közéjük ékelődő keskeny kiszolgálósáv található. A csarnokterek fedését rétegelt ragasztott fa V-tartók hordják, ami az utcai homlokzatok megnyitásának köszönhetően az uszoda emblematikus elemévé válik. A külső és a belső állandó párbeszédet folytatnak. A fém fedésű hullámok interferenciái bazilikális megvilágítást tesznek lehetővé, míg a külső szemlélődő számára a víz  képzetét keltik. Az épület határai a főhomlokzatokon transzparensek, megengedve ezzel a külső-belső tér összefonódását. A rövid oldalakon viszont a hullámok lecsorgó ívei tömören zárják az épületet. Az egy szintre szervezett főfunkcióknak köszönhetően a teljes épület valóban átláthatóvá válik. A belső terek egységét segíti elő az ívelt tetőformák végigmenő sávos burkolata, ami a fa tartókkal együtt meleg színű ellenpontjai a víz kékjének.

Az épület elhagyja a megszokott formai megoldásokat, mégsem öncélú, attraktív elemek felsorakoztatásával operál. A belső terek racionális elrendezésének külső kivetüléseit könnyed hullámok oldják fel, létrehozva ezzel egy izgalmas, mégis egységes épületkontúrt.

az anyagot gyűjtötte: Mühl Hajnalka és Bognár Tünde

Publikációk: internetes:

nyomtatott:

Díj:

Adatok: