SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ - Szeged

Szegeden a létesítmény átadása előtt nem volt központi egyetemi könyvtár, csak kisebb kari könyvtárak, amelyek nem feleltek meg a nemrégiben egyesített egyetem követelményeinek. Kevés nagy létszámú hallgatóságot befogadó előadóval, konferenciateremmel rendelkezett a város.

  • vezető tervező: Mikó László, Szántó Tibor - Szántó & Mikó
    építész munkatársak: Fazakas Bálint, Kürtösi Péter, Nagy Sándor, Robotka Tamás, Bréda Szilveszter, Svejkovszky Anita
  • a tervezés/építés éve: 2000-2004/2004
  • fotó: © Szentiváni János

Az Ady térre, egy XIX. század végén romantikus stílusban épült egyetemi épület szomszédságába álmodták a megrendelők a kor igényeit kielégítő épületet. A tervezők célja az volt, hogy összetartozó tömböt alkossanak, melyet meg is valósítottak. A tömör térbeli elrendezésű modern létesítmény méltó az egyetem rangjához.

A több különböző funkció térbeli szétválasztása eredményezte, hogy a három egységből áll. Egyrészt a csendet és megfelelő megvilágítást igénylő szabadpolcos olvasó termekből, melyek transzparens üveghomlokzatukkal a meglévő egyetemi épület és a kedvező tájolású tér felé fordulnak. Másrészt a konferencia-központból, irodákból, a könyvtár raktár tereiből, gépészeti terekből álló rész, amely zárt tégla homlokzattal a kisebb léptékű, kétszintes Zászló utcai házak felé néz. A közel hétszáz fős előadóterem homlokzata a fő tömegből egy alacsonyabb tömegként ugrik ki, amely az illeszkedésen kívül az esetleges bővítés lehetőségét biztosítja.  A két szélső egységet négy üveghíd köti össze, átnyúlva az üvegtetejű udvar felett. A belógatott textíliák könnyedséget visznek az átlátható belső térbe. A kő, a fa, a kerámia, a padlószőnyeg, a festett gipszkarton megjelenik a belső térben és kellemes hangulatúvá, nyugalmassá teszi. A fém, az üveg és a tégla kívül és belül is megjelenik, összhangot teremtve a külső és belső megjelenés között. ,,A két és többszintes tereket összenyitó és a több térrétegen áthúzódó átláthatóságot biztosító szabadság mámorító érzése áthatja az egész házat.” (Skardelli György: Könyvtár, Alaprajz, 2005. 1.)

Az épület nemcsak könyvtár, tanulmányi és információs központ, konferencia-központ, hanem a közösségi élet egyik színtere is.

A hazai gyakorlatban kiemelkedő színvonalú tervezői és kivitelezői munkáról árulkodik a központ.

összeállította: Bereczki Katalin

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok: