Katona József Könyvtár - Kecskemét

A megyei rangú Katona József Könyvtár épületének megvalósítására 1985-ben meghívásos tervpályázatot írtak ki, mely kiterjedt a szomszédos területekre vonatkozó, városépítészeti és építészeti javaslattételre is. A pályázatot és a tervezési megbízást Mátrai Péter nyerte meg, akihez a munka során Major György is csatlakozott.

  • vezető tervező: Mátrai Péter, Major György - Iparterv Épülettervező Zrt.
    építész munkatársak: Fülöpp Róbert, Péterffy Miklós
  • a tervezés/építés éve: 1986-1989, 1993-1995/1994-1996
  • fotó: © Walter Péter, © Borsos Szilárd

A kezdeti koncepció szerinti meglévő utcavonalakra épülő, külső épületkeret (az olvasói és szolgálati terek), és a belső udvarba állított önálló épületrész (előadóterem) idővel a megrendelői és könyvtár-technológiai igényekhez igazodva kissé átalakult. A tervezői álmokról és kompromisszumokról, maguktól a tervezőktől hosszabban is olvashatunk:

„A kecskeméti városképbe harmonikusan illeszkedő, körüljárható épület, funkcionálisan 3 részre tagolt („fej-tor-potroh”) alaprajza, kívülről egységes egészként jelenik meg. A „fej” fogalja magába a teljes magasságban megnyitott, galériás előcsarnokot, a 180 főt befogadó előadótermet és a kávéházat. A „tor”-ban találhatók a szabadpolcos olvasóterek: a földszinten a gyermekkönyvtár, a folyóirat-olvasó, a multimédia-tár, az első emeleten a katalógusterem és a kölcsönzési állomány, a második emeleten az elmélyültebb olvasásra és kutatásra szolgáló gyűjtemény olvasótermei, szemináriumi és kutatószobái kaptak helyet. A „potroh” a könyvtár kiszolgáló szárnya, a könyvtárosok irodáival, műhelyekkel, tömör könyvraktárral, épületgépészeti helyiségekkel.” /Magyar Építőipar/

A „családi könyvtár” programjában kitüntetett szerepet kapott a gyermekkönyvtár, egy zenei részleg, és többcélú terek létrehozása, valamint az akkoriban példaértékű számítógépes könyvtári hálózat kiépítése, és a mozgássérültek igényeinek kielégítése. Az épület hangulatát meghatározza a gondos részletképzés, az egyedi bútorok, és az alkalmazott színek összhangja.

1997-ben az épületet Év Könyvtára Díjjal, Mátrai Péter, Major György építészt, és Batta Imre belsőépítészt, Pro Architectura Díjjal jutalmazták.

összeállította: Bujdosó Eszter

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Díjak:

  • Pro Architectura Díj, 1997
  • Év Könyvtára Díj, 1997

Adatok: