BL Yachtklub és apartmanegyüttes - Balatonlelle

Egy korábbi, a 40-es évekből származó szakszervezeti üdülő helyére tervezett az MCXVI Építészműterem 150 luxusigényű apartmant. A megbízó, a CIB Leasing öt iroda közül meghívásos tervpályázaton választotta ki a fiatal tervezőcsapatot.

A telepítés biztos rendet sugall a környék építészeti kakofóniájában. Ötszintes szállásépület határolja el az együttest a közeli vasútvonaltól. Mögötte 17 azonosan kialakított vörös kocka, mindegyikben 5 apartman: szintenként kettő és egy penthouse. A kubusok elforgatása miatt minden nappaliból rálátás nyílik a tóra, a déli homlokzatok ugyanakkor így zártabbak, a naptól védettebbek. Az épületek kompaktsága azt eredményezte, hogy a beépítés az előírtnál kisebb (12 %) tudott lenni.

Az építtető építészekbe vetett bizalmának köszönhetően és a feszes határidők miatt (az együttes 2007-ben nyílt meg) nem volt helye bizonytalankodásnak, gyors döntéshozatalra volt szükség – a tervezők szerint ez csak előnyére vált az apartmanegyüttesnek.

A szomszédba, egy korábbi villa telkére 2000 m²-es yach-club épület került, benne squashpálya, medencék, szaunák, edzőterem, öltözők, bár, kikötői személyzeti szobák, illetve kiegészítő funkciók: hajószerviz, raktár és műhelyek. A határoló üvegpanelek belülről festettek (Emaolit), amitől az egész felületnek mélysége lesz.

az anyagot gyűjtötte: Hutter Mária

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok:

  • megbízó: Lelle SPC, CIB Leasing
  • alapterület: klub-épület: 2000 m²