Apátsági Borászat - Pannonhalma

A Pannonhalmi Szent Márton hegy délkeleti oldalán helyezkedik el a Czita Építésziroda Kft. által 2004-ben tervezett, tájba illő, a domborzati viszonyokat jól kihasználó Apátsági Pincészet.

Az épület három jól elkülöníthető részből tevődik össze: a technológiailag és a terep adottságainak is megfelelő két fő tömegből – Présház és Pince – amelyek között közel 30 méteres szintkülönbség található, valamint a két fő tömeg közötti kapcsolatot vertikálisan biztosító „Kút”.

A Millenniumi kápolna dombja alatt helyezkedik el a felszínen rendhagyó, archetipikus, egyszintes ház tömegű Présház, ahol a szőlőfeldolgozás zajlik. A gépkocsival könnyen megközelíthető, a rendhagyó, gravitációs anyagmozgatási technika szerint kialakított épület a dombban még három szinten keresztül folytatódik lefelé. Ez a technológia nem a szőlőt mozgatja a gépekhez, hanem a gépeket rendezi és állítja be a megfelelő vertikális és horizontális sorrendbe egy az épület legfelső szintjén helyet kapó daru segítségével. A különböző szinteken különböző technológiai folyamatok zajlanak.

A hegyoldal belsejében található a második épületszakasz a köztes közlekedő és „puffer” térként funkcionáló „Kút”, a Présház és a Pince közötti vertikális kapcsolat. A közlekedő funkción kívül - lépcső és személyszállításra alkalmas teherlift elhelyezése -, a „Kútnak” technológiai szerepe is van. A must az ebben a térben elhelyezkedő rozsdamentes csőrendszeren keresztül jut el a felső Présház térből a domboldal aljában elhelyezkedő másik fő tömeghez a hordós és palackos érlelésnek, valamint a kóstolásnak és vendéglátásnak is helyet adó Pincetérhez. Ez a szint az, amelyik a hegyoldal látványába történő legkisebb természeti beavatkozást igényelte.

az anyagot összeállította: Eleőd Ákos, Verasztó Ágnes

Publikációk:

internetes:

Nyomtatott publikációk:

Adatok: