Autóklub székház - Budapest

A Magyar Autóklub új épülete Újpest-Városkapu közelében található. Építészeti formálásban a reprezentáció, egy új szimbolikus épület megalkotása volt a cél, míg műszakilag a fenntartási költségek és a környezeti terhelés minimalizálása volt az elsődleges. Városépítészeti szempontból azért települt az épület Újpest ezen részére, mert a tervezett új dunai híd megépülése esetén ez a terület felértékelődik, és a városrész kapujaként fog majd funkcionálni, cél volt, hogy "Újpest kapuját emblematikusan fogalmazzuk meg"1.

Az új épület meghatározó eleme a földfelszínből kiemelkedő tömör szalag, amely egy hurkot ír le, keresztezi önmagát, majd ismét visszahajlik a földre. Ez a gesztus egy "a" betűt formáz, amely utal az az autó, az automobile és az autóklub szavakra, emellett befoglal magába hét emeletet. A szalag megformálása fémből történik, utalva az autók karosszériájára, a másik domináns anyag az üveg függönyfal. A földszinten és a legfelső szinten fedett-nyitott tér van, ezek veszik közre függőlegesen azt a hét szintet, ahol a funkciók helyezkednek el.

Az épület tervezésénél fontos szerepet kapott a környezettudatos gondolkodás, és cél volt egy olyan korszerű épület megalkotása, amely minimális fenntartási költségekkel rendelkezik. "A földhő hasznosítás segítségével az épület használata során nulla károsanyag-kibocsátással fog üzemelni. (...) Az épület tulajdonképpen passzívház, ami a jelenlegi számítások és tervek szerint nulla CO2 emisszióval fog rendelkezni".

Nemzetközi szinten az autóipar épületei, legyen szó autószalonokról, autógyárak központjairól, autós múzeumokról vagy akár autóklubokról, a reprezentáció mellett mindig a legkorszerűbb technológiát vonultatják fel, példát merítve az autóiparból. Ennél az épületnél is ezeknek a kritériumoknak a teljesítése volt a cél, amely teljesült is, és hosszútávon akár Újpest-Városkapu emblematikus épületévé is avanzsálhat.

Az anyagot gyűjtötte Nguyen Duc Minh

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok:

  • Megrendelő/építtető: Magyar Autóklub
  • Bruttó szintterület: 3430 m2