Városháza, Budaörs

Budaörs Város önkormányzata 2003-ban írt ki tervpályázatot a városháza bővítésére. A pályázatot az Építész Kamara által delegált szakmai zsűri bírálta, és Kalmár László és Zsuffa Zsolt (Zsuffa és Kalmár Építész Műterem) munkáját részesítette I. díjban. A kiviteli tervek a következő öt hónapban készültek el, majd a ház 2004. és 2005. között épült meg. A megépült ház, - hogy a költségvetésbe beleférjen – egy szinttel alacsonyabb lett, mint az eredeti pályamű, alapterülete így 9000 m2-ről 7500m2-re csökkent.

A ház arculatát nagyban meghatározza a közelben lévő Odvas-hegy (mészkő) látványa. Erre utal az épület formája, és kőburkolata.

Az épület térszervezésénél fontos befolyásoló tényező volt, hogy a főbejáratnak egy forgalmas csomópont mellé kellett kerülnie, illetve a város igényt tartott egy rendezvényterületre az épület mögött, ami napközben közparkként üzemelhet. Így alakult ki egy végigjárható térsor: külső udvar – előcsarnok – belső udvar – park. A külső udvart az építészek monumentális (már-már birodalmi építészeti asszociációkat sugalló) penge-pillérsorral és kettőzött oszlopsorral választották el az utca forgalmától, így megoldva a kellemetlen szituációt. A előcsarnok fölött helyezkedik el a kétszintes ülésterem, melyre a felső szint körfolyosójának egy részét galériaként nyitni lehet. A belső udvar öt homlokzatából csak eggyel nyit az épület mögött elhelyezkedő park felé.


Nagyobb térképre váltás

A kőburkolatos homlokzaton az alsó három szinten a fal síkjánál beljebb jelennek meg váltakozó szélességű ablakok, a legfelső szinten pedig a fal síkjában nagyobb felületű nyílások.

A épületet tervezőit számos elismeréssel méltatták a Budaörsi Városháza kapcsán. 2006-ban elnyerték Pest Megyei Építészeti Nívódíját, 2007-ben pedig a Pro Arcitectura díjat. Ugyanebben az éven a Budaörsi Városháza lett "Az év akadálymentes épülete"; - a tervezők 2010-ben Ybl-díjat kaptak.

A Budaörsi Városháza működésével túllép a megszokott „városháza” fogalmán. Az ügyintézés rendkívül jól működik, az épület pedig koncerteknek, kiállításoknak, városi rendezvényeknek, kávézónak is helyet ad.

Az anyagot gyűjtötte: Klenk Blanka

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok:

  • Megrendelő/építtető: Budaörs Város Önkormányzata
  • Alapterület: 7100 m2

Díjak: