1. számú Általános Iskola - Budaörs

Budaörs Város Önkormányzata 2006-ban országos tervpályázatot hirdetett az új 24 tantermes általános iskola terveinek elkészíttetésére. A tervezési helyszín az autópálya közelében lévő, az eddig beépítetlen, most fejlesztésre kijelölt terület volt. Dobai János és munkatársainak pályázata III. díjat nyert, a megbízókkal folytatott egyeztetések nyomán azonban végül ez a terv valósult meg.

Sokféle változat felrajzolása után a pályázati terv igen egyszerű, kompakt formát javasolt: négyszintes, lényegében öt-traktusos szerkesztésű épületet. A földszinten a konyha-étterem, a jelentős méretű többszintes aula és a parkoló kapott helyet (a magas talajvíz szint miatt pincegarázs építésére nem volt lehetőség). Az étterem és konyha fölé került a hatalmas tornaterem, melyet az öltözők zónája és az aula légtere választ el a tantermektől. Az első, a második és a harmadik emeleten lévő tantermek – továbbá előadók, tanári szobák és irodák – keletre és nyugatra tájolt sávja flexibilisen átosztható.

Nagyobb térképre váltás

A nagymélységű sáv a folyosók felől másodlagos bevilágítással rendelkezik. Az öt-traktusos rendszer középső sávjában a közlekedő, kiszolgáló és bevilágító területek vannak. A belső folyosópár között részben kiszolgálóhelyiségek, részben izgalmas közös területek alakulnak ki: egy nagy belmagasságú aularész a bejáratnál és egy kisebb az épület belsejében az első emeleten; mindkettő felülről kap természetes fényt a felettük levő védett udvarok födémén keresztül.

Az egyszerű szerkesztésű terek egyszerű anyagokkal jelennek meg: a tervezők fehér vakolatot, fafelületeket, sok üveget, tartós anyagokat használtak. A diákok által intenzíven használt területeket mindenütt beburkolni, a vécé-csoportokat kiemelkedően jó minőségűre szerkeszteni – a belsőépítészetért felelős Tardos Tibor munkáját 2009-ben Év belsőépítésze díjjal jutalmazták. (Dobai János épületismertetése alapján.)

Az anyagot gyűjtötte: Pekár Magdolna

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok: