Aréna Savaria, Városi Sportcsarnok - Szombathely

Szombathely, latinul Savaria vagy Sabaria, Magyarország egyik legrégibb városa, amelyet a Nyugat királynőjének is neveznek - nem véletlenül - hiszen megyeszékhelyként helyt kell állnia, mint a terület és a régió irányító- és központi városa. A rendezvények-, komoly– és könnyűzenei koncertek szervezéséhez, az hagyománnyá vált nemzetközi Savaria táncversenyeknek alapvető szükségleteként jelent meg igény a multifunkcionális sport-és rendezvényközpont létesítésére.

A 2006-os építésű létesítmény egy lakóövezet légköréhez igazodva nem hivalkodó, mondhatni visszafogottan elegáns. Középület jellegére erősít rá a közvetlen környezete: natúr beton térburkolat, fekete műkő padok, fém kiegészítők, melyek kiemelkedő, európai minőségű teret alkotnak a határozott geometriai formájú csarnokkal.


Nagyobb térképre váltás

A tervezés alapvető gondolata volt a transzparencia, az átláthatóság. A hasításszerű nagy üvegfelületű megnyitások is ezt bizonyítják, vállalva a rendezvények intimitásának megzavarását, az árnyékolás problémáját, ugyanakkor ráerősítve a közösségformálás erejére, a bizalom fontosságára. Anyaghasználatát tekintve kettősség jellemzi az épületet, a látszóbeton és fa keveréke egy barátságos légkört teremtve tud érvényesülni a belső térben, mint egy időtálló dobozva tervezett sajátosan élő hely. A tervezők már az engedélyezési tervek készítésekor bevonták a munkába Baróthy Anna üvegművészt, akinek a vasbeton falakba elhelyezett üvegplasztikái fokozzák az épület építészeti transzparenciáját.

Használatát és szerkesztését tekintve tiszta és egyszerű, sallangoktól mentes. A belső tér három irányú megközelítése (közönség forgalom, sportolói forgalom és eszközszállítás) és használati útvonalai elkülönülnek, mi több, ahogy Golda János fogalmaz: „a menekülő útvonal megformálása annyira szép, hogy csak sajnálni lehet, hogy nem része a hétköznapi használatnak” (MÉ, 2006/3).

A „minimal art” hazai kiemelkedő példája, nem véletlen tehát, hogy 2007-ben Pro Architectura díj elismerésben részesült.

Az anyagot gyűjtötte: Kun Zsófia

Publikációk:

internet:

Nyomtatott:

Adatok: