Spirál Irodaház - Budapest

A Dózsa György út – Lehel út – Szabolcs utca – Lőportár utca által határolt terület több telkén zajlanak építkezések, új lakó- és irodaépületek kapnak helyet a rohamosan fejlődő környezetben. A vegyes funkciójú tömb rendezésére 2005-ben elkészült egy Kerületi Szabályozási Terv, amelynek lényeges eleme egy belső, gyalogos feltárást biztosító sétány a Lehel úttal párhuzamosan. A sétány zsákutcaként működik a gépjárműforgalom számára, de a gyalogosoknak biztosított az átjárás a Dózsa György út felé a Spirál Irodaházon keresztül.

Az irodaépület telepítését alapvetően meghatározta a leendő sétány. A zajos és szennyezett, nagy forgalmú Dózsa György út helyett az épület a belső udvarokra szerveződik. Az épülettömeg két részre szakad, kissé befordul az utca vonalától, így kapuzatot képez a tömb belseje felé. A két épülettömeget a nagyvonalúan ívelő tető fogja össze. A belső udvarok és a sétány intimitásának megőrzéséhez hozzájárul az udvarok szintjének megemelése mintegy másfél méterrel az utcaszint fölé. A központi előcsarnok egy könnyed üvegpavilon, amely egyfajta szűrőként szolgál az út és a tömb belső világa között és nappal szabadon átjárható a belső éttermek, kávézók felé. Az udvarok a sétány szerves részét képezik a kialakított teraszokkal, vízfelületekkel és gazdagon telepített növényzettel. (A Spirál Irodaház folytatásaként a Lehel úton épül majd a következő ütem, amely a tömbbelsőben összekapcsolódik az első irodépülettel.)

Nagyobb térképre váltás

Az irodatereket kiegészítő funkciók – üzletek, éttermek, kávézók, konferenciaterem – a mai igényeknek megfelelő, magas szintű környezetet biztosítanak a dolgozóknak. A bérirodaházként funkcionáló házaknál az elsődleges szerepet betöltő gazdasági szempontok miatt vállaltuk fel, hogy egyszerű homlokzatképzéssel, színezett vakolatokkal alakítjuk ki az összes belső udvari homlokzatot és az utcai frontok kapnak nemesebb öltözetet.

Ez a kettősség mindig is jellemző volt a történeti építészetre a városi zártsorú beépítések esetében. Az utcai homlokzatokon nagytáblás lapokból alakítottunk ki különböző struktúrákat, amelyek mindkét épületen egyedi plasztikusságot hoznak létre. Az azonos anyaghasználat és a színek egységbe fogják a két házat, az eltérő homlokzatképzés azonban reagál az eltérő környezetre.

(a szöveg forrása: a tervezők honlapja)

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok: