Evangélikus templom - Sopronnémeti

Sopronnémeti evangélikus gyülekezete erőfeszítéseinek köszönhetően a több mint 100 éve magányosan álló harangláb 1997-ben egy templommal egészült ki.

Az elliptikus alaprajzú, boglya formájú templombelsőt a helyzetbe hozott haranglábon átkelve egy nyaktagon keresztül közelíthetjük meg. A kompozíció a régi torony és az új templom kontrasztjára épül. Az ellentét megjelenik korban, tömegformálásban, anyaghasználatban, homlokzatképzésben és belső tér élményében. A legerősebb hatást a torony felfelé törekvő szögletes formájának és a templomtér földből kinőtt laposabb, ovális tömegének a találkozása adja. Távolról a téglahomlokzat és a cserép látványa összemosódik, ami erősíti a templom tömegének homogén, zömök hatását.


Nagyobb térképre váltás

A fémlemez burkolatú nyaktagok alaprajzi szerkesztése tovább örökíti a templomtér elliptikusságából fakadó kettőséget (lineáris-centrális): a bővítmények az ellipszis hossztengelyével közel párhuzamosak, viszont nem arra szerkesztettek, jelezve ezzel funkciójuk másodrendűségét is.  A toldások érintő irányban csatlakoznak, ezáltal a belső térrel ellentétben a tömeg folytonossá válik. Kedves pontja háznak a torony és a templomtér közé beékelődő tornác, ami az evangélikus vallás természetességéről beszél.

Az anyagot gyűjtötte: Szabó Dávid

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok:

  • Megrendelő/építtető: Sopronnémeti evangélikus gyülekezet
  • Alapterület: 200 m2