Haller Gardens Irodaház - Budapest

A Haller Gardens Irodaház a Boráros tér közelében, a Soroksári út – Haller utca sarkán épült meg egy meghívásos tervpályázatot követően. A tömbben 7 emeleten 32000 négyzetméter irodahelyiség található, üzletekkel és önkiszolgáló éttermekkel, alatta 3 szint mélygarázs.

  • felelős tervezők: Kertész András Tibor - Kertész Építész Stúdió, Marián Balázs - Gereben/Marián Építészek Kft. építész munkatársak: Bukta Csaba, Erdei István, Horváth Tibor, Katók Edit, Tóth Árpád Marcell, Helfrich Gábor, Bittó Annamária, Horváth Csaba, Marosi Eszter kiviteli terv építész társtervező: Lázár Ferenc belsőépítészet: Schüller Ferenc, Déry Judit, Kovács Balázs, Schüller & Tsa. Építésziroda Kft.
  • tervezés/építés éve: 2004-2006/2008
  • fotó: © Frikker Zsolt

Az épület tömegalakítása reagál a beépítés jelentős kiterjedésének problémájára, beugró árkáddal, izgalmas kivágásokkal tagolva a homlokzatokat. A sarokpozíció miatt az épület kiemelt helyzetű, ebből következően talán legmeghatározóbb eleme az óriási, oszlopokkal tagolt kapuzat. Ez nem csak becsalogatja az embereket a belső magba, de a földszinten végigmenő passzázsként összeköti az irodákat és belső kerteket is.

A homlokzatkezelés következetesen két arcot mutat: az utcafronton – az irodafunkcióból következően – szalagablakokkal tagolt falas rendszer készült, köztük halvány vörös majnai homokkő burkolattal. A belső udvarokra néző homlokzatok függönyfalas kialakításúak, szintén markáns, horizontális jelleggel, fémbordákkal. A belső udvarok összefűzik az egyébként igen terjedelmes épületegyüttest, így az izgalmas tér-tömeg és homlokzatkezelés következtében az nem válik unalmassá, vagy túlzóan monumentálissá. A tervezők számtalan kisebb-nagyobb zöldfelülettel gazdagították az architektúrát, hűen az épület nevéhez. Nem csak a földszinti belső udvarokban, de a tetőfelületeken is kertek találhatóak, melyekre közvetlenül ki lehet lépni a környező irodaterekből.

Az anyagot gyűjtötte: Varkoly Márton

Publikációk: internetes:

nyomtatott:

Adatok: