Szent Ilona Borászat és Kreinbacher Pezsgőpincészet - Somlóvásárhely

“Somló, a szunnyadó királynő, akit fel kell ébreszteni álmából, ruháját néhány éve díszítjük, a ráncait támfalakkal láttuk el és most eljött az a pillanat, hogy tovább kell öltöztetni a királynőt, hogy a maga szépségében álljon előttünk.”- hangzott el Kreinbacher Józsefnek, a pincészet tulajdonosának az alapkőletétel alkalmával tartott ünnepi köszöntőjében.  Egy európai uniós támogatásnak, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programnak, valamint a regionális operatív program pályázatának köszönhetően egy nagy léptékű fejlesztés indult el Somló vidékén. A fejlesztés első ütemeként megépülő Szent Ilona Borászat és Kreinbacher Pezsgőpincészet a külföldi sajtó érdeklődését is felkeltette.

Az együttes Ekler Dezső Ybl-díjas építész tervei alapján épült. Az első ütemben készült el a borászat és a pezsgőpincészet, melyhez egy pezsgőérlelő és szálloda is csatlakozik, de a beruházás keretén belül, a Somló Tavasz Egyesülettel együttműködésben tervezik egy bortörténeti múzeum, apartmanfalu, valamint kulturális és helytörténeti bemutató és emlékhely kialakítását is.

A borászat és a pezsgőpincészet eltérő tömegkialakításai kiegészítik és ellensúlyozzák egymást. Míg a borászat finoman, rejtőzködően simul a talajhoz, mesterséges dombot képezve a 8-as főút fele, addig a pezsgőpincészet tömege határozottan emelkedik ki belőle. Az organikus monolit vasbeton tömeget zöldtető fedi. A vonalak a vulkanikus hegy kialakulásának folyamatát idézik, a hosszanti párhuzamos falak a környék jellemző telekosztására utalnak . A geológiai erőket felelevenítő formavilág úgy a külső, mint a belső tér- és tömegformálásban megjelenik.

Nagyobb térképre váltás

Az épületek pince- és földszintje funkcionális szempontból különül el egymástól. A pinceszinten a érlelő és tároló funkciók, továbbá a palackozás és csomagolás kaptak helyet, míg a földszinten a feldolgozás, laborálás és adminisztratív munkafolyamatok zajlanak.

Az épületegyüttes egyik kiemelkedő eleme a konzolosan kinyúló „pinceház”, mely a látogatók fogadásának és a kóstolásnak biztosít teret.

Az anyagot gyűjtötte: Bíró Emese

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok: