Művészetek Palotája - Budapest

A Művészetek Palotája Budapest egyik legfiatalabb többfunkciós kulturális létesítménye, ami egyszerre három különböző művészeti ág: a zene-, a vizuális és a színházművészet kedvelőinek ad állandó otthon. A Duna Sétány Kft. 2000. október elején hét építészeti irodát kért fel¹ az épületegyüttes kialakítására vonatkozó ötletpályázaton való részvételre. Az elbírálást követően november közepén Zoboki Gábor és Skardelli György fejlesztették tovább terveiket, végül decemberben a beruházó a Zoboki, Demeter és Társaik Építészirodával kötött szerződést.

Az eredeti (és szakmai vitát kiváltó) elképzelések szerint az intézmény a Modern Magyar Művészetek Múzeumát, a Hagyományok Házát és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar, Kottatár székhelyét foglalta volna magába. Később - többek között Zoboki Gábor közreműködésével -  a hangversenyterem funkció vált hangsúlyossá (két előadóteremmel), ami mellett a  Ludwig Múzeum kapott helyet az épületben.

"Egy múzeum nem attól lesz múzeum, hogy kölcsönkért anyagokból csinálnak benne kiállítást, hanem az önálló, markáns gyűjteményépítési, szerzeményezési politika mentén zajló munkától”- Bellák Gábor.

A palota a Lágymányosi híd pesti lábánál épült, külső megjelenését az egyszerű vonalvezetés, a hatalmas, egybefüggő üvegfelületek jellemzik, belső terei tágasak és jól áttekinthetők. A tervezés során az épület belső funkcióira helyezték a hangsúlyt ennek alárendelve külső arculatát.

A létesítmény három fő egységből áll, a tervezők kompozíciós elve az volt, hogy a három önállóan működő kulturális egység sehol ne kerüljön egymás fölé illetve alá, a közönségforgalmi helyeken azonban összekapcsolódjanak. Az előcsarnok fontos funkcionális szerepet lát el, elosztóhelyként működik az érkező közönség számára. A szintek közötti kapcsolatot itt nagyszabású lépcsők, mozgólépcsők és felvonók biztosítják.

Az épület szívében foglal helyet Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, formája - a „shoebox” - adja a tömb meghatározó építészeti karakterét. Belső kialakítása egyszerre modern és méltóságteljes, mindezt meghökkentő méretei is igazolják. A zenekari pódium a nyitott hangversenytérben helyezkedik el, ami mozgatható bővítményinek köszönhetően három különböző színpadméret is kialakítható. A hangversenytermet akusztikai adottságok, technikai felszereltség tekintetében Európa legjobb koncerttermei között tartják számon, akusztikai berendezéseit a Russel Johnson vezette amerikai akusztikus cég tervezte.

A palota keleti oldalát a Fesztivál Színház foglalja el, ami a Nemzeti Táncszínháznak ad állandó otthont. A korszerű technikának köszönhetően az előadóterem lehetőséget nyújt táncprodukciók, klasszikus zenei kamarakoncertek és kamaraoperák rendezésére. Érdekesség, hogy a színházterem mennyezete nyitható, így a fölötte lévő tér zengőkamraként működik, illetve a mobil színpadnyílás, aminek a mérte a produkció igényeinek megfelelően változtatható.

A Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum a komplexum Dunára néző oldalán helyezkedik el, belső tereit az áttekinthetőség, letisztultság, flexibilitás jellemzi. A modern vizuális művészetek változó igényeinek megfelelően a kiállító-helyiségek tere változtatható, a természetes és mesterséges fény aránya pedig pont ideális. A múzeum magába foglal interaktív bemutató termeket, könyvtárat, médiasarkot és gyermekfogalkoztatót.

A Művészetek Palotájának megjelenése, funkciói, kivitelezése és modern technológiai háttere lehetővé teszi bármilyen méretű és minőségű produkció befogadását, és képes arra, hogy a különböző művészeti ágakat egy helyen vonultassa fel. A komplexum 2006-ban elnyerte a FIABCI Prix d’Excellence-díját, a nagyközönséget kiszolgáló épületek különleges kategóriájában. További díjak: Style in Business díj (2006), Pro Architectura díj (2006).

Az anyagot gyűjtötte: Bakos Dávid, Gyurkó Alexandra

¹a meghívott építészek: Reimholz Péter (W6 Stúdió), Skardelli György (Középület-tervező Rt.), Szász László (Stúdió 100 Kft.), Szűcs Balázs (Durisol Stúdió), Vadász György (Vadász és Társa Építőművész Kft.), Varga Levente (Atlant+ Turányi és Simon Kft.), Zoboki Gábor (Zoboki, Demeter és Társaik Építésziroda)

Publikációk:

Internetes felületen:

Modern Magyar Művészetek Múzeuma:

Művészetek Palotája:

nyomtatott:

díjak:

Adatok: