Széchenyi (Roosevelt) téri irodaház - Budapest

A Hofer Miklós, Hübner Tibor és Horváth Lajos (1969. KÖZTI) tervezte Roosevelt téri Irodaház eredetileg állami külkereskedelmi vállalatok székházának tervezett irodaház volt. 2001-ben a BHG Beruházó Bt. Meghívásos tervpályázatot írt ki az épület átalakítására. Az I. díjat a Mesteriskola terve, a II. díjat a Turányi és Simon Építész Iroda, a III. díjat pedig az Építész Stúdió kapta. A pályaműveknek egyszerre kellett újszerűnek és alkalmazkodónak lenniük a szimmetrikus elrendezésű tér és a teret szegélyező palota jellegű épületek között.

A Széchenyi tér (régen Roosevelt tér) a budapesti Duna-part karakterét jelentősen meghatározó terek egyike. Az épület a Gresham Four Seasons Hotel és a Belügyminisztérium épülete között helyezkedik el. A tervpályázatot követően - a felkért vezető tervező, Golda János irányításával - az MCXVI Kft. kezdte el, majd a Turányi és Simon Építész Iroda Kft. generáltervezésével a két iroda közösen végezte. Megrendelői igény volt a vasbeton tartószerkezet részleges megtartása, valamint az épület új arculatának kialakítása. Önmagában is nehézséget jelentett a neutrális bériroda funkció, mely semmiképpen sem rokona a környező intézményi palotáknak.

A 2006-ban megépült-megújult épület földszintjén üzletek, éttermek, kávézók találhatók, az első emeletétől felfelé pedig irodák. A nyolcadik emeleten önálló térbeli plasztikaként jelenik meg a tetőfelépítmény, melyből az irodák a Budai Várra néző panorámával rendelkeznek.

Az épülethomlokzati hármas osztásával a környező palotahomlokzatok világával keres kapcsolatot - ezt a tagolás a pályázati tervben még udvarok biztosították, a megvalósulás stádiumában azonban kis mélységű homlokzati plasztikává vált. A szomszédos épületekhez való kötődést a homlokzati felületek megmunkálásával igyekszik véghezvinni. A burok gazdag és részletezett elemkészlettel rendelkezik: fix és síkjában hátrahúzott ablakmezők, önmagában is tagolt osztású kőburkolat-flekkek, mályvaszínű üveglapok, vízszintes acél tagolóelemek és fémbetétek alkotják a felületi játékot egy németországi homlokzattervező konstruktőr közreműködésének is köszönhetően perfekt kivitelezéssel.

Az anyagot gyűjtötte: Csiernik Ibolya

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok: