Hapimag Apartmanház – Budapest

A Reimholz Péter tervezte Hapimag Apartmanház a Budai Várban a Fortuna utcában található. A II. világháború után Csemegi József végzett felmérést a Vár területét ért pusztításról. Az ekkor készült helyreállítási tervekből a telek kimaradt, így válhatott a legtovább látható romos foghíjjá. Az évek során számos elképzelés született a telek beépítéséről. Terveztek ide lakóházat (Kékesi László, KÖZTI), Magyar Építészeti Múzeumot (Mesteriskola), Akadémiai Vendégházat (Reimholz Péter) és végül külföldi befektetők megbízására a Reimholz Péter tervezte apartmanház valósult meg. Az 1997-ben az építkezést előkészítő ásatások során több korszak maradványait is megtalálták a helyszínen, melyek közül a legkorábbi (13-14.század) a Fortuna utca felöli déli szárny volt.

A fellelhető történelmi rétegek közül kettőt emelt ki a tervező. Az egyik a középkori udvarház, a másik az ostrom után épült barokk palota volt, melyek hatással voltak a tervezésre és az épület részletképzéseire is. Az új ház illeszkedik a Várnegyed középkori hangulatába. Az eredeti maradványok és az új épületrészek világosan elkülöníthetőek egymástól.

Reimholz Péter a tervezés során a történelmi emlékek mellett az épület környezetébe való illeszkedésére is nagy gondot fordított, ami megfigyelhető az olyan részleteken, mint a sarok visszahúzása, ami érzékenyen reagál a szemközti ház kiugró ablakára. Bár az épület saroktelken helyezkedik el, homlokzatai nem egyenértékűek. A Fortuna utcai szárnyon szabályos ablakosztás és homogén falfelület emlékeztet a barokk arányrendszerre, míg a Kard utcában a két idősík egymásra vetítve, helyenként összemosódva jelenik meg. Összegezve elmondhatjuk, hogy az elkészült épület kortalan, mely összhangban van mind a múlttal, mind pedig a jelennel.

Az épület belső tereit az igényes anyagválasztás, gondosan kidolgozott részletek jellemzik. A megtartott eredeti szerkezetek mellett visszafogottan jelennek meg az új anyagok: világos, minimálisan polírozott fa, durva nyersszürke vakolat, semleges padlóburkolat, az eredeti falak felett „lebegő” álmennyezet.

Az anyagot gyűjtötte: Csiernik Ibolya

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Díjak:

Adatok:

  • Alapterület: 2750 m2