A Budapesti Elektromos Művek Sportcsarnoka - Budapest

ELMŰ (5)_nagyfelbontás 8

A Budapesti Elektromos Művek 1990-ben átadott sportcsarnoka több, mint 500 főnek elegendő lelátót tartalmaz és 60 sportolót képes öltözővel kiszolgálni. A sportcsarnok a 13. kerületben található, az Árpád híd pesti hídfője mellett.

Az épület az Elmű sporttelep végében helyezkedik el, lezárja a Népfürdő utca szellős területét. A környezetéhez képest kissé elforgatott telepítés a Népfürdő utcában egy kis teresedést hoz létre, ahol a megérkezést sejtenénk, de innen valójában egy, az épület mentén emelkedő rámpára jutunk, aminek a végén majd beléphetünk a sportcsarnokba. A rámpát később egy helyen átvágták és egy acéllépcsőt helyeztek be.

Az épület megközelítésénél méltatlannak tűnhet a „hátsó” bejáratig nyújtott rámpa, de egyrészt a funkció nem igényel reprezentatív bejáratot, másrészt a tapasztalatok szerint képes helyként is viselkedni, nem pusztán közlekedési útvonalként - többek között a szélességének köszönhetően.

A épületet körülvevő rámpa miatt félig zárt utcai homlokzat által a csarnok viselkedése rejtőzködővé válik. A funkcióból adódó monolitikus tömegformálás, egy jelszerű építmény sok építész számára egy kézenfekvő recept lett volna, aminek még a környezet se mond ellent, ehelyett egy pilaszterekkel tagolt téglahomlokzatú, fémlemezfedésű nyereg tetős házat kapunk, ami talán párhuzamba állítható Janáky István megszokottól eltérő, sajátos építészeti gondolkodásával. A ház tömege nem sejteti a belső nagy térélményt, ráadásul a látogató a megközelítés utolsó pontjaként ér csak be a csarnoktérbe. Tudatos törekvés volt, hogy a külső megjelenés ne utaljon a belső térre. A két világ kapcsolatáról csak a visszaköszönő anyaghasználat tesz tanúbizonyságot.

az anyagot gyűjtötte: Szabó Dávid

Publikációk:

Adatok:

  • megbízó: Budapesti Elektromos Művek
  • alapterület: 3300 m2
Cimkék: