Völgyikúti ház - Veszprém

2004-ben Veszprém város önkormányzata tervpályázatot írt ki a régi strandterület felhasználására. A megbízást a Csomay Zsófia és Nagy György építészpáros nyerte el, munkájukat később Pro Architectura-díjjal jutalmazták. A koncepció kialakításában fontos szerepet kapott a teleknek a város történelmében és topográfiájában elfoglalt helye.

„A ház megformálásával szerettünk volna elérni azt, hogy az épület történetileg és geometriailag simuljon bele a környezetébe úgy, hogy divatos formáktól mentesen is legyen egyénisége.” - nyilatkoznak a tervezők a koncepcióról. A Bakony és a vár közelsége fontos szempont volt a tájolás során. Az utca felől szinte egyszintesnek érzékeljük az épületet, melynek tömege finoman hozzásimul az út ívéhez és lejtéséhez. A park felőli oldalon oldódik az épület támfal-szerű zártsága, játékosabb tömeggel közelíti meg a természetet.  Az utcai-homlokzaton a környéken gyakran előforduló terméskő támfal jelenik meg.

Az eredeti strandfunkció átalakult a régi források kiapadása miatt, a helyiséglista új elemekkel bővült: étterem, főzőkonyha, kávézó bowlingpályával, fitness-wellness részleg jacuzzival, szaunákkal, vendégszobák, bérirodák és üzletek szolgálják ki a látogatót.

Az épület előtti zöldterületen is csak finom beavatkozás történt: az angol-parkokra emlékeztető, mesterkélt kertépítéstől mentes, természetes környezetet jött létre. A volt strand medencéjének helyére tó került, melynek vizét a telken található patak táplálja, ami az eredeti funkció emlékét őrzi.

összeállította: Ritter Dániel

Publikációk: 

internetes:

nyomtatott:

Adatok:

Díjak: