Laposa Bazaltbor Borászat - Badacsonytomaj

„…A pincészet új épületeinek megtervezésekor a tulajdonos fő célnak tekintette, hogy az épített környezet tükrözze a borkészítésben kitűzött magas szintű elvárásokat, és folytassa a badacsonyi borvidék építészeti hagyományait…” 

  • vezető tervezők: Kis Péter, Molnár Bea -  Kis Péter Építészműterme Kft.
  • építész munkatársak: Bun Zoltán, Erdélyi Róbert, Hőna Orsolya, Romvári Péter, Varga Anikó
  • tervezés/építés éve: 2008/2009-2010
  • fotó: © Batár Zsolt

A Kis Péter és Molnár Bea építészek tervei alapján megvalósult épület Badacsonytomaj egyik legszebb pontján, a Balaton-felvidéki nemzeti park területén fekszik. Nevét (Bazaltbor borászat) a tájra jellemző tanúhegyek bazalt orgonái miatt kapta, amelyet mind a megrendelő, mind az építészek fontosnak tartottak hangsúlyozni.

 

A borkészítés racionális vonalát tematizáló borászat két - a helyi nyeregtetős, hegyoldalból kitüremkedő présházak jellegzetes archetipikus, egyszerű formavilágát stilizáltan átvevő - épülettömegből áll. Az adminisztrációs és tároló érlelő épületszárny a hosszanti telek felső részén helyezkedik el, míg a feldolgozó üzem egészen lenyúlik a hegy lábáig. A két épület a föld alatt kapcsolódik egymáshoz. Az épület jellegzetes megjelenése vállaltan szimbólum szeretne lenni, a tervezők egy márkát akartak létrehozni, amelyet a letisztult homlokzatokon megjelenő egyedi terv alapján öntött burkolólemezeken megjelenő kúszó, tekeredő szőlőindákat idéző díszítés is erősít.

Ez a törekvés sikerrel járt, hiszen a pince 2011 februárjában megnyerte az egyik legrangosabb nemzetközi építészeti portál, az ArchDaily 'Building of the Year 2010' versenyét ipari épület kategóriában.

A külsővel ellentétben a borászat belső terei és szerkezetei kizárólag a funkcionalitásnak a termelési folyamat vertikális és horizontális sorrendjének vannak alárendelve.

„…A szőlőfeldolgozás a nulladik szinten történik meg az épület közepén, terepszintű csatlakozással. Itt a födémbe illesztve találhatóak meg a fogadótartályok és kádak. Egy szinttel alattuk helyezkedik el a mobil prés, majd még egy szinttel lentebb az acéltartályos erjesztők és a hordós erjesztők is. Ebben a központi részben – mely két szint magas, de a felette lévő feldolgozó térrel is közvetlen kapcsolata van – helyezkedik el a függőleges közlekedési mag is, lépcsővel, teherlifttel. A gravitációnak megfelelően az alsó szinten található a vörösboros hordós érlelő, illetve a pinceszárnyban a fehérborok hordós érlelője. A nulladik szinten történik meg a palackozás, onnan a teherliften keresztül kerülnek vissza palackos érlelésre a borok…A pinceszárnyban téglaburkolatú boltozat készül, mely megidézi a hagyományos pincehangulatot és klímát, de közben korszerű formát ölt…” (Kis Péter, Molnár Bea: Bazaltbor - Laposa Pincészet – in: Építészfórum)

Az anyagot gyűjtötte: Eleőd Ákos

Publikációk: internetes:

nyomtatott:

Adatok: