Gilvesy Pincészet - Hegymagas

Kevés karakteresebb, inspirálóbb természeti környezetet találunk ma hazánkban, mint a Balaton-felvidék tanúhegyeinek lejtőit. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, a Szent György hegy bazaltorgonáinak lábánál, műemléki környezetben helyezkedik el a Gilvesy borászat.

  • tervezők: Sajtos Gábor - SAGRA architects
    munkatársak: Gilvesy Róbert, Grand Gabriella, Virág Péter, Németh Regina
  • tervezés/ építés éve: 2006/2014
  • fotó: © Sajtos Gábor, © Bujnovszky Tamás

A 19. század elején, az Esterházy-birtok részeként épült présház és vincellérház felújításánál és átalakításánál az építészeti koncepció alapja az épen maradt épületrészek megtartása és az elpusztult részek kortárs, de az eredetiben gyökerező eszközökkel történő helyreállítása volt.

A szállásépületként működő, egykori vincellérház megtartott és felújított boltozatos pincéje, északi, déli és keleti fala, nyugati oromfala, valamint belső teherhordó falai által őrzött eredeti karaktert emelik ki az olyan kortárs részletek, mint a déli fal nyugati végén utólagosan elfalazott szakasz visszabontása és üvegfelülettel történő megnyitása, a Balatonra néző tornác oszlopok nélküli megfogalmazása és a tetősíkból kiálló, bazaltorgonákra komponált üveg kubusok. A térszervezésében is hagyományos, konyhát, étkezőt és szobát egybefogó, egyosztatú földszinti térben is megjelenik a régi és új koncepciózus összekapcsolása. Olyan eredeti részletek, mint az egykori füstös konyha boltozatos tere és füstfogó gerendája jelennek meg látszóbeton mennyezettel és vágott bazaltkő padlóval együtt.

A teljesen újjáépített présház egyszerű tömegalakításával és nagy belmagasságú, látszóbeton felületű belső terével koncepcióba illeszkedően egyszerre idézi meg a múltat és hagy teret a minőségi borkészítéshez elengedhetetlen korszerű technológiának. Mindkét épület bazalt színű síkpala fedést kapott, amely a kidobozolt vastag ereszsávokkal az egykori nádfedést fogalmazza újra.

összeállította: Szél András

Publikációk:

internetes:

Nyomtatott:

Adatok: