Sauska és Társa cég borászata - Villány

A kortárs magyar borászat-építészet villányi példája Sugár Péter építész Tokajban fekvő tolcsvai munkájának testvérépülete. A borkészítés összetett funkcionalitása egy elemi erejű, típusteremtő építészeti formanyelvvel egyesül, ahol az épület a természeti környezetben leli meg igazi helyét. Ezt az ősi kapcsolatot mesélik el a rusztikus, nyers felületek, a határozott helyfoglalás, a nehéz és tömör falak, ahol a keskeny nyílások architektúrája egyértelműen felidézi a Villány hangulatától egyáltalán nem idegen mediterrán világot.

  • vezető tervező: Sugár Péter DLA - RADIUS B+S Kft.
  • építész munkatársak: Buzder Lantos Zsófia, Horváth Gergely, Farkas Zsófia Eszter
  • a tervezés/építés éve: 2006/2007
  • fotó: © Zsitva Tibor

Az elmúlt két évtizedben honosodott meg igazán a borkultúra kifejezés hazánkban és ez az egyre nemesebb tudomány a borkészítés helyét is mindinkább felértékelte. Az építészeti minőség a bor minőségének metaforája lett. A tájban való helykeresés, a helyi, hagyományos eszköztár és a falakon belüli modern technológiai berendezkedés kettőssége jellemzi ma a borászatépítészetet.

A Sauska és Társa cég borászata Villánytól dél-nyugatra, a nagyharsányi műút melletti mezőgazdasági terület közepén, a Szársomlyó-hegy lábánál található. A létesítmény birtokközpontként működik.

Három karakteresen különálló épület határozza meg a beépítést: a tartályos erjesztő, a palackozó és a logisztikai raktár. A három épület egy közös udvart határoz meg: ez a központi fogadótér, ahová a szőlőt behozzák és ahonnan a készárut elszállítják.

Az épületegyüttes keskeny, hosszú tömege a telek alakjának következménye. Az összefogott, ugyanakkor tagolt tömegalakítás a szabadon álló épület szituációját fejezi ki. A külső téralakítás fontos elemei az épületegységeket összekapcsoló manipulációs terek, melyek a homlokzatra merőleges és párhuzamos faszerkezetű tetőikkel változatos tereket hoznak létre.

A belső terek kialakítása hasonul a borkészítés mai high-tech világához látszóbeton felületeivel, karcsú, vasbeton pilléreivel, látszó szaruzatos tetőszerkezeteivel, ugyanakkor a hagyományos pincéket is megidézi dongaboltozataival. Ezeknek a földfeltöltés teherviselésében és a kedvező hőmérséklet viszonyok kialakításában van jelentős szerepük. Ezt szolgálja a zöldtetők alkalmazása is. Az erjesztő és tárolóterek mind csarnokszerűek, a fahordós pince az épület legnagyobb összefüggő tere, mely egy 5,25 x 4,0 m-es raszter rendszerre épül.

Anyaghasználatát tekintve a burkolt felületek alkalmazása elsődleges, mely többségében terméskő. Ezt fugázás nélkül, szabálytalanul helyezik fel a homlokzatra, amely téglával egészül ki. A tetőfedés anyaga előpatinázott Rheinzink lemez, amely a kőburkolattal szépen harmonizál. A természeti környezettel való egységet erősíti a zöldtetők jelenléte.

összeállította: Turuczkai Barbara

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok:

  • bruttó szintterület: 4280 m2
  • nettó szintterület: 4246,5 m2 (fedett-nyitott terekkel együtt) 3894 m2 (fedett-nyitott terek nélkül)
  • beépített alapterület: 1902,3 m2
  • megbízó: Sauska és Társa Kft.
  • az épület a tervezők honlapján