Gyermekotthon - Perbál

A telken álló régi malom-épület romjait és a hozzá tartozó földterületet 1992-ben a "Tovább Élni Egyesület" vásárolta meg, hogy sérült gyermekek részére otthont teremthessen. Karácsony Tamás mosolyogva emlékezett vissza a kezdetekre. Pest felől a főútról érkezve először az otthon karakteres téglakerítése tűnik fel. Fontos ez a kerítés, hisz ez volt az első elem, mely gondosan elkészült, minden egyéb csak ezután következhetett.

A Gyermekotthon tervezése és kivitelezése 1993-ban kezdődött. A 2 hektáros területen jelenleg négy épület található: a gondnoki ház, két lakóépület, illetve a régi malom épülete, mely ma műhelyként és irodaként funkcionál. A szűkös források miatt az építkezés sokáig folyt, az utómunkálatok gyakorlatilag még ma is tartanak. Fontos megemlíteni, hogy a Janesch-Karácsony építészpáros nem csak szakértelmét, de szívét is beleadta a munkába, végig szoros együttműködésben az alapítvánnyal. További költségkímélő megoldások leginkább a kicsi, de annál szebb részletekben lelhetőek fel. A régi, elbontott épületekből kikerült faanyagot az új épület beton felületeinek zsaluzatához használták fel, mely végül olyan gyönyörű textúrát adott a látszó betonnak, hogy vakolásra szükség sem volt. A tető lefedésére Eternit hullámpala került, mely szintén újrahasznosított építőelemként került be. A racionális alaprajzi szervezés lehetővé tette egy gazdaságosabb gépészeti rendszer megtervezését, illetve az egyébként nagyon drága, hatalmas, borovi fenyőből készült ablakokat is sikerült üveg áron beszerezni.

 

A felhasznált anyagok (fa, beton, tégla) barátságos környezetet teremtenek az ott élőknek. A hatalmas üvegfelületek pedig lehetővé teszik, hogy a korlátozott gyermekek is, akik sokszor a négy fal közé kényszerülnek, élvezhessék a napfényt.

Az otthon önellátó, eredetileg állattartással és biogazdálkodással is foglalkoztak. Ennek nem csak a fenntartásban, de nevelési, pedagógiai területen is nagy jelentősége van. Az otthon mellett található gazdasági épületek is gondos tervezés eredményei, ezek némelyike azonban ma nem a legjobb állapotában áll. Elsősorban a gazdasági épületek helyrehozása céljából indult néhány évvel ezelőtt az a kezdeményezés, melynek eredményeképpen ma már minden évben 1-2 hétre építészhallgatók lepik el az otthon területét, és segítenek a kivitelezési hiányok, gondok javításában. Így készült el például két évvel ezelőtt a kisgyermekeknek helyet adó épület tetőcseréje, mely folyton beázott.

Az anyagot gyűjtötte: Halász Kitti

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok: