Arany János Speciális Szakiskola - Csorna

A kétezres évek elején két iskolaépület is épült Csornán (a másik a 3H tervei alapján); az itt bemutatott iskola a kettő közül a nagyobb, az oktatási helyiségeken túl egy étkezőnek és tornateremnek is helyet biztosít - a tervezés lehetőségét a fiatal Minusplus csapata pályázaton nyerte el, Karácsony Tamás vezetésével.

A feszes tömeget olyan útvonalak és terek metszik ki a telek kubatúrájából, amik mind a korábban itt létezett és egy kisvárosban ismert közterek modelljei. A megmaradt átjárás a keskeny telken keresztül a párhuzamos utcába (a másik iskolaépület felé) új értelmet nyert azzal, hogy a szomszéd épület nyersen hagyott tűzfalával szemben felépült az iskola. Ezáltal nemcsak az útvonal ill. annak tere nyert határozott formát és vált a köztes tér sokkal sűrűbbé, hanem a hozzá kapcsolódó, megnyíló félprivát terek az iskolában (galéria, az egyik belső udvar) új városi közeget is teremtettek az eddigi hátsókertek között.

A belső funkciók is a külső ill. átmeneti terek köré szerveződnek: a legelső átrium a tanári és az adminisztráció tereit rendezi egy csoportba, a középső, félig felnyíló udvar a gyerekeké, a leghátsó pedig a város és a nyilvános területek felé nyit, átmeneti teret képezve a nyilvánosság számára is elérhető belső terek és az átjáró között. A zárt belső tércsoportok közötti folyosók, lépcsők és belső nyílt terek a város látványainak, egy modelljét adják – az idejük java részét itt töltő, különböző mértékben sérült gyerekek így mintegy saját ’iskolát’ kapnak a városról.

Az alacsony színvonalú kivitelezés sajnos – különösen a látszóbeton belsőknél – nagyban lerontja az összképet. (Szemerey Samu írása alapján)

Publikációk:

internetes

nyomtatott

Adatok: