Evangélikus templom és idősek otthona - Békásmegyer

A Csillaghegyi Evangélikus Gyülekezet- és Templomépítő Alapítvány 1995-ben meghívásos tervpályázatot hirdetett a gyülekezet tulajdonában lévő területen a templom, a gyülekezeti ház és a lelkészlakás építésére. A zsűri 1997-ben választotta ki Pazár Béla építész és az MNDP Építőművész Kft. munkáját.

  • vezető tervező: Pazár Béla, Magyari Éva, Polyák György - MNDP Kft. 
  • a tervezés/építés éve: 1997-1999, 1999-2000, 2008
  • fotó: © Magyari Éva

„A ház házként áll ott, ahol áll. Elkülönülő ott-állása, jelenléte az egyetlen és csakis önmagára vonatkoztatott állítása. Nem akar jelentést közvetíteni, nem hordoz magán olyan jeleket, amelyek formailag elidegeníthetők lennének sajáttérben és anyagban testesülő megformált lététől.” – fogalmaz Szalai András (ÉS, 2001).

Az épületegyüttes a panelos lakótelep és a családi házas övezet közötti határon kapott helyet, amire válaszul az építészek döntése alapján nem alkalmazkodik, a telepítés saját rendszerbe igazodik, új kontextust teremt.

A templom középen helyezkedik el, egyik oldaláról egybenyitható a gyülekezeti házzal, a másik oldalán pedig a lelkészlak található. A további funkciók épületegységei behálózzák a területet, telekhatárok közé kifeszülő kompozíciót alkotva. Az idősek otthonának háromszintes épületével 2008-ra teljesedett ki az épületegyüttes. Az új rész igazodik a parókia, a lelkészi hivatal építészeti formanyelvéhez. Megépülése az épületegyüttesen belüli hierarchia átrendeződéséhez vezetett:

„Magasságával, és hosszanti, többszárnyú telepítési képletével azonban sokkal inkább a templomtér tömegével rokon, annak hangsúlyát paradox módon halkítja és emeli ki egyszerre.” – írja Szabó Levente.

A szeretetotthon szobáit összekötő folyosó ablakai a külső homlokzaton megjelenő monotonitásukkal erősítik a ház szikárságát. A szobák apartman jellegű, többnyire 24 m2 alapterületűek, melyekből összesen 64 épült.

Az épület karakterét a kisméretű tégla adja meg, mely szinte minden szerkezetben fellelhető, többek között a szegmensívű dongaboltozatban, a falakban és téglaoszlopokban, a padló- és járdafelületekben, valamint a kerítésfalban is. A templomkertben álló harang a liturgikus szerepű tárgyak közül - a kegytárgyak mellett - egyetlenként került át Csillaghegyről.

összeállította: Korek Mariann Ágnes

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok: