Közösségi ház - Nagybajom

A "Csányi Alapítvány a gyermekekért" első saját építésű közösségi háza Somogy megyében épült meg. A nagybajomi épületben tehetséges, de hátrányos helyzetű gyermekek oktatása folyik, és a ház az oktatás mellett helyet ad a szabadidős tevékenységeknek is.

A ház két nyeregtetős és az őket összekötő lapostetős egységből épül fel. A három egység egy teraszt von közre. Az utca felé tekintő tömeg egy irodát, teakonyhát, vizesblokkot, míg emelete egy vendégszobát és egy csendes közösségi teret foglal magába. A kert felőli rész az oktatás színhelye. Itt kapott helyet az informatikai labor, a nyelvórák és drámaórák termei. A termekből mobil falaiknak köszönhetően flexibilis tér válhat. A lapostetős átkötő tömeg teremti meg a közösségi élet helyét. Ebben az egységben található még a gépészeti helyiség és vizesblokkok.

 

A tervezők törekedtek a gazdaságosságra és fenntarthatóságra és az egyszerű, de átgondolt építészeti elemek használatára. A ház fehér vakolatot és fekete cserépfedést kapott. Az utca felől egy fedett terasz áttört oldalfallal jelenik meg, mely, mint lehetséges gépkocsi elhelyezés mellett, mint kapu visz a házba.

A közösségi ház érdekessége, hogy az alapítvány 2012-ben újra felkereste Kovács Csabát, de most egy kerti szerszámtároló megépítésére. Vass-Eysen Áron és Kovács Csaba szeretettel teli munkájaként a tároló, mint egy kis ház jelenik meg a kert végében. Áttört falaival igényes gondos tervezést és kivitelezést demonstrál.

Kovács Csaba néhány gondolata a közösségi házról, annak jövőjéről:

"Ez az épület az első Közösségi Ház, melyet az Alapítvány a saját céljai, és igényei szerint építtetett. A gyerekekkel való együttlét és közös munkálkodás fogja megmutatni, hogy az építészeti programból mit kell megtartani, és mit kell módosítani a Csányi Alapítvány későbbi Közösségi Házainál. Fontos elem az épületet körülvevő kert - melyet még nagyrészt a jövőben kell kialakítani -, hogy Ház és Kert szimbiózisával létrejöhessen az Alapítvány igazi közösségteremtő otthona."

Talán ez a néhány mondat, megmutatja a tervezők hozzáállását és érzékenységét a feladat iránt, minek köszönhetően egy tiszta és szerethető közeget teremtettek a gyermekeknek.

 Az anyagot gyűjtötte Vass Réka

Publikációk:

Internetes:

Nyomtatott:

Adatok: