Budakeszi Városháza

A 2002-es tervpályázat megnyerését követően az Építész Stúdió 2010-ben kapott felkérést Budakeszi városától a városháza felújítására és kibővítésére.

A telken eredetileg álló két épületből az északit lebontották állapota miatt, míg a másikat, ami 1880-ban épült, megtartották és felújították. Az új beépítés ehhez az U-alakú épülethez csatlakozik rövid nyaktagokkal úgy, hogy bezárja a negyedik oldalról is az udvarát, a telek többi részét pedig szabadon hagyja parkolónak illetve egy kisebb köztérnek, ami szervesen kapcsolódik a településszerkezetbe. A lebontott épület boltíves pincéjét megtartották, és „Rathaus-Keller”-t, azaz városi pincét alakítottak ki benne, amit rendezvénytérként tud használni a város.

 

Az új, egyemeletes épület nyeregtetejével, melyet hagyományos cserép borít, a (régi épülettől kissé eltérő színezetű) vakolt homlokzatával szépen illeszkedik a falusias környezetbe, de egyben városi rangot is ad a településnek a modern részletekkel és a kialakuló köztérrel, ami fontos szempont a Budakeszihez hasonló helyzetű alvóvárosoknak. Az épületbe a sarkán, az archaikus formába való beharapáson keresztül lehet bejutni, melyet egy látszóbeton felületű ál-oszlop díszít. Belépve az épületbe az ügyfélváróból egy széles üvegfalon át feltárul a belső füves udvar a közepén álló magányos diófával. A külső visszafogott eleganciája a belső terekben is folyatódik egy kissé modernebb köntösben, csiszolt burkolattal, acél-műkő egykarú lebegő lépcsővel és élénk színekben tündöklő falakkal. A térsort egy multifunkcionális terem zárja, mely házasságkötő teremként is hasznosítható.

Az anyagot gyűjtötte: Dőry Bálint

Publikációk:

internetes:

nyomtatott sajtó:

Adatok: