Mindszenty Tornacsarnok - Esztergom

Karácsony Tamás és Janesch Péter esztergomi tornacsarnoka a környező épületegyüttes szerves részeként épült fel 2002-ben.

  • vezető tervezők: Karácsony Tamás, Janesch Péter  -  Karácsony Építész Iroda Kft. munkatársak: Klobusovszki Péter, Kovács Márton, Szalai Tibor, Zombor Gábor
  • tervezés/építés éve: 1992-/2001-2002
  • fotó: © Häider Andrea

A Mindszenty József Katolikus Általános Iskola tulajdonában álló Szent Anna templomnak és a környező épületcsoportnak közel kétszáz éves múltja van. A ’90-es évek elején kezdődött meg a különböző korokban épült történelmi épületek felújítása, valamint a bővítés, funkcionális átszervezés lehetőségeinek kutatása. A folyamat egyik főszereplője Karácsony Tamás építész, aki közel 10 éves tervezői folyamat során érlelte a terveket. A bővítés első ütemét, az iskola új tornacsarnokát 2002-ben adták át, ehhez a tervek szerint szervesen kapcsolódna egy másik új épület, egyéb közösségi funkciókkal (étterem, könyvtár, stb.), de ez még nem épült fel.

Nagyobb térképre váltás

A tornacsarnok építészeti eszközeiben a barokk templom szervességét, részleteiben is kiérlelt „teljesértékűségét” veszi mintának, az építész szavai szerint a két épület így lesz „egyivású”. Ez az illeszkedés alapja, de az új ház mégis ízig-vérig kortárs formálású épület. A csarnok a használókhoz igazodva mindennapos használatú tornaterem, de a belső faburkolat miatt alkalmanként az iskola egyéb rendezvényeit befogadó díszteremként is működhet. A többfunkciósságot és az illeszkedést segíti a tornacsarnok félig földbe süllyesztett megoldása, ezáltal a kényelmes belmagasság és megfelelő bevilágítás ellenére a tömeg visszafogott, emberi léptékű marad, és a bejárati szinten körbejárható galéria alakul ki. Ez a galéria fogadja az érkezőket, de ünnepség esetén nézőket fogadhat be, egyébként pedig közlekedő szerepet is betölt. Karácsonyék házának tehát alapvető szellemisége a kontextualitás, a szövetbe való illeszkedés, de valódi kortárs építészeti mű, amely kívülről megmutatja magát, minden részlete utal a belső rend egy-egy történésére, s így folyamatos interakcióba lép a befogadóval.

Az anyagot gyűjtötte: Krauth Veronika

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

  • Bach Péter:  Építészeti Kódfejtés, in: ÁTRIUM, 2003/1, 30-33.o.

Adatok: