FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont - Mosonmagyaróvár

A klasszicizáló későbarokk épület meghatározó állomása volt a Mosoni-Dunán történő gabonaszállításnak. A felújítás előtti évtizedekben a földszintjére kereskedelmi egységek, régészeti raktárak költöztek be, az emeletre a Hanság Múzeum tárhelye került.

  • tervezők: Lenzsér Péter, Gaul Cicelle - Lenzsér és Társa Kft.
  • tervezés/építés éve: 2009/2010-2012
  • fotó: © Lenzsér Péter, © Francsics László

A rehabilitációnál a cél egy olyan interaktív bemutató központ létrehozása volt, amely az épület eredeti jellegét megtartva egy hosszútávon fenntartható funkciónak ad helyet. A legfontosabb szempont az áramló térrendszer és a jellegzetes 4 szint magas fa tartószerkezet megőrzése volt. A szerkezeti adottságokból és a betelepülő funkció által megkívánt követelményekből alapvető koncepcionális ellentétek fakadhattak volna, azonban a hatósági szakemberek nyitottsága és az építészek elszántságának köszönhetően, egy leleményes megoldás született. A tűzrendészeti előírásokat kielégítve szintenként, az épület két végében, füstelvezető puffer zónákat helyeztek el. Az elkorhadt gerendavégek acél „protéziseket” kaptak.

 

A magtár alapvetően két traktusos, hossztengelyes elrendezésű, ebbe illeszkedik a lépcsőkarok, légtérkivágások elrendezése is, érdekes téri szituációkat eredményezve a belső térben. Az kiegészítő funkciók új épülettömegekbe kerültek, amelyeket a magtár mögött építettek fel. Az gabonasilók formai világát idéző, kifelé egységes tömbként megjelenő henger alakú építmények előadóteremnek, időszaki kiállításoknak, vizesblokkoknak és adminisztrációs egységeknek adnak helyet. Az épületszárnyak közötti közlekedés a tömegek közé ékelődő transzparens nyaktaggal valósult meg.

A magtár homlokzata az eredetinek megfelelően újult meg. A belsőben kortárs építőanyagok egészítik ki a hagyományos elemeket. A gépészeti vezetékek szinte láthatatlan módon vannak jelen. A két henger lécezett faburkolatot kapott, a kukoricagórék világára utalva. A homlokzati síkok megmozgatása érdekes fény-árnyék játékokat eredményez, tovább erősítve az épületek tömegszerűségét. A távolról érkezők számára is egyértelművé válik az épületegyüttes a statikai kísérletező kedv emblematikus alkotásával, a TENSEGRETY-vel, amely egy rúdszerkezetű torony, húzott hajlékony huzalokból és nyomott rudakból megépítve.

Az anyagot gyűjtötte: Szabó Anna

Publikációk: internet:

nyomtatott:

a tartószerkezettel kapcsolatos további információk:

Adatok:

  • Megrendelő/építtető: Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata
  • Alapterület: 3600 m2