Zelnik István Délkelet-Ázsiai Aranymúzeum - Budapest

02 800-wkrbft-zelnik-03

Az Andrássy út 110-es számú historizáló, nagypolgári villaépület 1876-ban, Petsch Ede tervei alapján épült. 1913-ban Pucher István alakítottá át Otto Wagner stílusában; a villa eredetileg a Rausch család tulajdonában volt.

A külső felújításánál a rendezetlen tartószerkezet orvoslása mellett az eredeti állapot minél pontosabb visszaállítására törekedtek. A belső téralakításra, részletképzésre a nagyvonalúság, letisztultság jellemző, a kiállított tárgyak kerülnek előtérbe. Az anyaghasználat (fa, textil, gránit) fontos hangulati elem.

Nagyobb térképre váltás

Az új bejárat a régi lépcsőház helyére került, az épületet a sugárútról bambuszfákkal övezett oldalkerten végighaladva közelíthetjük meg.  A függőleges közlekedőmag acél-üveg szerkezete az aranyszínű feszített acélháló árnyékolóval kortárs építészeti elemként átmenetet képez a két eltérő kultúra között.

A megfelelő természetes megvilágítás szabályozását az árnyékolók, árnyékoló fóliák segítségével érték el, a funkcióváltásból fakadóan az akadálymentesítés és a biztonságtechnika is fontos szemponttá vált.

A kiállítás a földszinten és az első emeleten tekinthető meg. Az épület alagsorában és a hozzá szintben lesüllyesztve kapcsolódó teraszon egy kávézó, míg az újépítésű, felülvilágított tetőtérben egy könyvtár, illetve a Magyar Délkelet- Ázsiai Kutatóintézet konferenciatermei kaptak helyet. Az igények bővülését jelzi az is, hogy a kávéházat különböző rendezvények lebonyolítására bérbe is adják. A teraszhoz kapcsolódó kert a mesterségesen párolgó vízfelülettel, a vízeséssel és az egzotikus növényvilággal trópusi hangulatot csempész az eklektikus pesti világba.

Az anyagot gyűjtötte: Szabó Anna

Publikációk: internetes:

nyomtatott:

Az épület a tervezők honlapján:

Adatok:

  • Megrendelő/építtető: dr. Zelnik István, ifj. Zelnik István, dr. Zelnik Péter - Magyar Indokína Társaság Kft.
  • Alapterület: 1200 m²
  • Díjak: MÉD díj 2012