Csergezán kilátó - Nagy-Kopasz hegy

00 csergezan kil nyit

A Nagy Kopasz hegyi kilátó a Budai hegység Budakeszi, Telki és Nagykovácsi közé eső területén helyezkedik el, távol minden épített dologtól. Maga a kilátó lentről csak alig észrevehető, a fák között megbúvó fa építmény, mely csak a túraútvonalakon közeledve közvetlen közelről tűnik fel a látogatóknak.

  • tervező: Basa Péter - Fernezelyi Basa Építésziroda
    társtervező: Czér Péter
  • statikus tervező: Jordán László
  • tervezés/ építés éve: 2004/2004-2005
  • fotó:

Az épület földszintje betonból készült, míg a ráépülő szerkezetek vörösfenyőből és acél összekapcsoló elemekből. A toronyban fölfelé haladva a faszerkezetet lécezés borítja, sejtetve a kilátást, minden szinten pihenő paddal ellátva, a legfelső szinten pedig ez a lécezés megszűnik utat engedve a panorámának. Mivel a Nagy Kopasz hegynél sem közmű nem állt rendelkezésre, sem gépek használatára nem volt mód, a nehéz vörösfenyő gerendákat mind kézzel emelték a helyükre és kapcsolták össze acél elemekkel.

Az alkotók nem a szerkezet alapjául szolgáló elvből - azaz a gerendák és lécek összekapcsolásának sajátos módszeréből - egyenesen következő formát jelenítették meg. Az egyik oldalt ugyanis finom, de feszes, erőteljes ívben meghajlították, a szerkezettől lényegében független formai gesztussal határozták meg az épület karakterét - nem véletlen, hogy Basa Péter egy szobrásszal, Czér Péterrel együtt dolgozott a terven.

összeállította: Pallay Nóra

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok:

  • megbízó:  Keszléri József, Pilis Parkerdő Zrt.
  • alapterület: 315 m2