Fehér Ignác Általános Iskola - Algyő

Algyő község a Tisza partján, Szegedtől néhány kilométerre található. A nagyközség a tehetősebbek közé tartozik, a közigazgatási területén belül található egy nagyobb ipari park és egy MOL ipartelep. 2009-ben lehetőség nyílt, hogy az addigi három helyen lévő iskolát egy új iskolaépületben egyesítsék. A község tervpályázatot írt ki, melyet végül (egy másik helyszínre kiírt, sikertelen meghívásos pályázat után) a Pécsterv Stúdió kft. (Bokor Csilla, Köves András, Lukáts István, Rádóczy (f) László) nyert meg.

A tervezési terület a község nyugati szélén fekszik. Három oldalról lakóövezet veszi körbe, míg a negyedik oldalt egy fürdő és egy sportcentrum van. A területhez közel húzódik a Szegedre vezető 47-es főút. A helyszín egy új központot határoz meg, mely a már meglévő közösségi épületek által meghatározott tengelyre fűződik föl.

A tervezési terület északi, ligetes része egy köztér, melyet az iskola és a község közösen tart fönt. A déli részre került a zárt iskolakomplexum, mely magába foglal sportpályákat, játszókertet, burkolt udvart és még egy a könyvtárhoz tartozó olvasóudvart is.

Nagyobb térképre váltás

Az iskola fontosabb közösségi terei a két parkos terület közé kerültek, így azok a nyilvános terekkel jól kommunikálhatnak. Az iskolában található 16 tanterem két szinten, négyes osztásban került elhelyezésre. Egy - egy csoporthoz (4 osztály, korcsoportonként differenciálva) külön külső- és belső zsibongó tartozik. Az iskola ezeken kívül még szaktermekkel, valamint egy nemzetközi szintű sportcsarnokkal egészül ki. Az egész iskolakomplexum tagolt, a tantermi szárnyak és a tornaterem is szinte önálló épülettömegeket alkotnak. Az iskola ezzel a humánusabb léptékkel is próbál igazodni a környezetéhez.

"Az iskola országos szintű ökoiskola. A pedagógiai programon túl az épület üzemeltetési szempontból, anyaghasználatában és viselkedésében is igyekszik ennek az elvárásnak megfelelni. Az üzemeltetési költség csökkentése és a környezetvédelmi szempont érdekében a fűtés megújuló energiaforrással (termálhő) történik. Az épület telepítésénél, térkapcsolatok kialakításánál fontos szempont volt a környezettel (természet és közösség) való szoros kapcsolat, átláthatóság, nyitottság, közös használatú, összekapcsolható külső-belső tércsoportok, korcsoportonkénti saját udvar, tankert, gyümölcsfák és kis halastó. Anyaghasználatra a természetes anyagok, erős, karakteres színek a jellemzők." (Pécsépterv: Becsengetés - építészfórum.hu 2011.10.21.)

Az anyagot gyűjtötte: Györgyi Máté

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok: