Kiállító és rendezvényház - Villány

Generációk óta Kovács László családja birtokában van a terület, aminek környezettudatos felújítását 2013-ban kezdte meg. Gyerekkori ismerősét, Getto Tamást kérte fel tervező építésznek.

  • vezető tervező: Getto Tamás - Gettoplan Bt.
  • építész munkatársak: Schunk Tímea, Kozák Barnabás
  • a tervezés/építés éve: 2011/2015
  • fotó: © The Greypixel workshop

A család bortermeléssel nem foglalkozott, ennek ellenére az épület funkcióját a helyhez kötődő hagyományok miatt borászattal kapcsolatos tartalommal szerette volna megtölteni. A kiállításokon megismerhetők a régió szőlőtermesztési és borászati hagyományai, emellett a villányi bor világhírű felfedezőjének, Schuth Vilmosnak is emléket állítanak. Az intézményben 130 főre alkalmas rendezvénytér található egy 60 fő leülésére alkalmas terasszal.

Kisebb rendezvénytermet, múzeumot és vendéglátást terveztek a dongaboltozatú pincerendszerbe. A régi téglahevedert az építés alatt fel kellett újítani, így a vakolat alá egy új téglasor épült. A környék korabeli présházainak archetípusát megjelenítő épületegyüttes nagyobbik részében látványkonyhát és grillteraszt alakítottak ki, a kisebb alapterületű a vizesblokkot és egyéb kiszolgáló helységeket foglalja magába. A két épülettömeget egy üvegezett széles folyosó köti össze, melyben a fogadótér és recepció található. A megközelítés a terasz felől a két épület között történik. A fogadó térből nyílik a hátsó burkolt belső udvar, mely folytatódik a természetbe, ahol szőlők sorakoznak. Természetesen új gépészetet, szellőzést és fűtőrendszert kellett kialakítani, melyet az emeleten helyeztek el.

Az újonnan épült tömbök építőanyaga a környéken jól ismert autentikus nyerstégla. A ház a vidék korabeli gazdasági épületeivel, istállóival és pajtáival von párhuzamot. Egyszerűségével szakít a mai borászatok építészetének hatásvadász elemeivel.

anyagot gyűjtötte: Kolossváry Bernadett

Publikációk:

internetes:

Adatok:

  • megrendelő/építtető: Kovács László és családja
  • alapterület: ~960 m2