Kossuth tér rekonstrukció, látogatóközpont - Budapest

légi felvétel

Az Országház szomszédságában elhelyezkedő Kossuth tér az ország egyik legfontosabb terét jelenti közösségi, reprezentatív és turisztikai szempontból egyaránt. Felújításakor egy számottevő közösségi felület átgondolásáról beszélünk, mely koncepcióját, a beruházás méretét, a kivitelezés minőségét tekintve igen nagyvonalú.

  • vezető tervező: Tima Zoltán  - Tima Stúdió, Közti Zrt. tér- és tájépítész: Mohácsi Sándor - s73 építész tervező: Németh Tamás építész munkatárs: Molnár J. Tibor, Papp Dóra, Ráti Orsolya, Szabó Máté, Tölgyesi Kaplony tér- és díszkivilágítás: Lysis Zrt.
  • a tervezés/építés éve: 2012-13/2013/14
  • fotó: © Bujnovszky Tamás, © Stiller Ákos

A térrel szemben számos, egymással ütköző elvárás lép és lépett fel története során: közlekedési szempontok, reprezentáció, városi térhasználat, biztonság. Ezen igényeknek és a történeti, politikai eseményeknek megfelelően a Kossuth tér arca és használata folyamatosan formálódott.

Steindl Imre egységes, átfogó jellegű, reprezentatív térről alkotott elképzelései sosem valósultak meg. A 2007-ben kiírt tervpályázatig a tér differenciálódása, a különböző egységek szétesése volt jellemző. Az eredeti koncepció (Lechner Jenő, Rerrich Béla) lehelyezett szobrokat használt a hatalmas terület felosztására, szándékosan tagolva azt. Érdekes szituációt jelent a Parlament szimmetrikus épületéhez való igazodás, valamint a kusza városszövetbe való illeszkedés is, hiszen ezen a ponton a szerkesztett szimmetria találkozik a városi struktúra szögtöréseivel. További, a Kossuth tér arcát meghatározó sarkallatos kérdés már a kezdetektől a városi köztérként vagy zöld parkként való helyfoglalás.

A megvalósult terv (Közti és s73 irodák) a lehető legemberibb megoldást kereste a felmerülő kérdések tekintetében. A tervezéskor felmerülő elsődleges szempontok a zöld és burkolt felületek aránya, a Dunával való kapcsolat és rávezetés, városi térfalakhoz való csatlakozás, a forgalom rendezése, valamint az Országház kiemelése és a forgalmának kiszolgálása voltak.

A terv átfogó jellegű: az Országházhoz kapcsolódó 3-as térrészt fűzi össze, amire a Kossuth tér történetében eddig nem került sor. Az egységesítés részeként megvalósult a Parlament körüljárhatósága is a felső rakpart bevonásával, ezzel az épület előtti emlékmű is új hangsúlyt kapott.

A téren közlekedő villamos átlós iránya miatt nagy térrészt szakított le. Ennek rendezésével és a forgalom elterelésével nőtt az egybefüggő területek aránya, a gyalogos forgalom pedig előtérbe került, ezzel is növelve a reprezentatív hatást. Kiszolgálás és parkolók pótlása két lehetőség állt rendelkezésre: épületben vagy épület mellett való elhelyezés. A Parlament épületének óriási méretei miatt az aláépítést választották a tervezők, így az épület északi része alatt létesült a mélygarázs és a süllyesztett látogatóközpont, erősítve a homogenitást. Az elrendezés és az egyszerű, tiszta anyaghasználat, az eredeti alagsori téglafalak láttatása tiszta és elegáns megoldás.

Az építés minősége vitathatatlan, azonban a tisztító jellegű beavatkozások olyan rétegeket, emlékeket is eltöröltek a térről, amelyek történetének és múltjának meghatározó elemei voltak. A megújult téregyüttes legfontosabb eredménye a felpezsdült, élénk használat, a reprezentáció és városi tér igényeinek minőségi kielégítése kortárs kiszolgáló épülettel ellátva.

összeállította: Tibai Frida

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok: