Arany János Általános Iskola - Csorna

A 3h építésziroda elméleti és gyakorlati munkásságának szerves része a vidékiség és a kortárs kultúra közös nevezőjének keresése. Ennek az egyik megépült példája a csornai, értelmi sérülteket fogadó iskola épülete (az intézet másik iskolaépületét a Minusplus csapata tervezte).

Csorna egykor mezőváros volt, több mint hétszáz éves múlttal rendelkezik. Ebből kiindulva a tervezők a tradicionális elemek tudatos absztrakciójával álmodták meg az épületet.

A terv fő előképe a kisalföldi kisvárosi parasztporta, mely a környéken régebben elterjedt volt. A porta jellemzője az épületkaréjjal körbevett belső udvar, ahol akár szekérrel is át lehetett hajtani. Az áthajtás tengelyében fedett és fedetlen köztes terek jönnek létre – a nyitottság és a zártság dialektikája érvényesül. A kialakuló U-alakú udvar statikus motívumával szemben a lapos- és nyeregtetők váltakozása linearitást, dinamikát kölcsönöz a térrendszernek.

A vidék hagyományainak megtartását célozza a homlokzat és a belső anyagainak és színeinek gondos kiválasztása is. Az értékek továbbélése olyan analógiákon keresztül valósul meg, mint a homlokzat barna színe és a föld színének párhuzama, a nyers deszkázat és a nyers betonfelület faktúrájának kapcsolata, a részletek gyakorlatias és puritán logikája.

Ezzel kontrasztban áll néhány letisztultan formált elem. Ilyen a behajtó feletti nyeregtető nyers alulnézete, valamint a hagyományos nyeregtető lapostetőbe való átfordulása. Szintén a hagyományos rendszereket ellensúlyozzák a várt kapuk helyett hagyott üres nyílások.

Az épület nem csak funkcióját tekintve szigorúan funkcionális, külső megjelenése is ezt tükrözi. A homlokzatot sötétre festett felületét csak a síkból kiugró, fehérrel keretezett ablakok bontják meg. Ezzel szemben az épület belső, élénk színei feloldják a visszafogott és fegyelmezett külső megjelenést.

Mint minden átirat, ez az épület is csak csíráiban hordozza kiindulási kötöttségeit. Mérlegel, milyen rejtett értékek legyenek megmutatva. A végeredmény egy önmagában koherens, saját, rejtett szabályok szerint működő modern épület, mely vállalja a gyökereit.

az anyagot gyűjtötte: Novák Veronika

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

adatok:

  • megbízó: Csorna város Önkormányzata;
  • alapterület: ~ 600 m2