Adeptus irodaház - Miskolc

Az egyszerűség az építészetben több dolgot jelent. Kevés anyagi ráfordítást, magától értetődő, magyarázatra nem szoruló eszközöket, természetességet, nyugalmat. Pazár Béla épülete példája ennek az egyszerűségnek. A ház a 90-es évek téglaépítészetének sorába illik.

  • tervezők: Pazár Béla, Polyák György  -  MNDP Kft.
  • tervezés/építés éve: 1995-2000/1998-2000
  • fotó: Polyák György

A megbízó, egyébként kivitelező-vállalat időtálló székházat kért. Az épület valóban semmilyen korban jól elhelyezhető eszközzel nem él, valósággal időtlen: háromszintes nyeregtetős tömeg, téglahomlokzatok, szigorú nyílásrend, szimmetria. Csak fokozza ezt a falakat időben beborító zöld. Ezt szolgálja az ablakok természetes oldalaránya, szintenként eltolt, ritmikus képe, a padlótól födémig érő ajtók, melyek megfelelnek a szabad belső átalakíthatóságnak is. A tömeget oldja, de erejét nem csökkenti a tetőterasz, amely a tektonikai rendnek, és a bevágás képletszerűségének megfelelően könnyebb anyaggal, fával burkolt.


Nagyobb térképre váltás

Mint a ház mutatja, az egyszerűség ugyanakkor nem azonos a gyenge színvonallal. Precíz belső rendje van, következetesen megszerkesztve az utolsó részletig. Jelentős ez abban a furcsa környezetben ahol áll: a Vologda paneljei és a dombokra felkúszó családi házak határán, a sivár rendezett, illetve a színes, formagazdag rendezetlen világ közötti bástyaként.

A belső térrendszer is egyszerű, évezredes, működő képletet alkalmaz: kétszintes, körfolyosós, négyoszlopos, felülről középen megvilágított átriumtér. A szépen elkészített látszó betonszerkezetek által a belső karaktere is nehéz és időtlen, annak ellenére, hogy a körbeburkoló irodatérnek könnyű, cserélhető válaszfalai vannak. Az oszlopokon is látható, hogy a ház mentes minden esztétizálástól: természetességgel alkalmazza a történelemben kiérlelt, vasbetonból is előnyös fejlemezt, amelyet ma inkább elkerülni, vagy eltakarni igyekeznek a „tisztább” szerkesztés érdekében. Az ipari lámpatestek a funkcionalitásnak, és a „szilárd” karakternek felelnek meg.

Az anyagot gyűjtötte: Nádasdi Zoltán

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok:

  • Megrendelő/építtető: Adeptus Rt.