Geometria irodaház - Budapest

A 3h építésziroda által tervezett kisméretű irodaház vegyes városképi környezetbe, kortárs, modernista és historizáló épületek közé épült. A Csillag-Gunther építészpáros olyan irodát tervezett, amely minden különbözősége ellenére egyszerre van helyén a Vízivárosban és egy másik kontextusban, a kortárs építészet szellemi közegében is.

Szűk utcák, zártsorúan beépített tömbök, és az ezeket néhol felszakító szellős udvarok jellemzik a Víziváros ezen részét. Az irodaház is egy ilyen épületköz mentén helyezkedik el. "Viszonyul is, meg nem is" - mondja a tervező. Tömege nem a szomszédos épület párkánymagasságát folytatja szolgai módon, hanem a megnyitott tömb szomszédos oldalával képez egységet. A hasáb – szünet – hasáb együttesében az iroda tömegképzését emeletmagasságú, sakktáblaszerűen ki- és beugró felületek teszik jellegzetessé.

Ezentúl az utcai és az oldalhomlokzat mindkét szomszédtól markánsan elkülönül sakktáblaszerűen ki-be ugráló homlokzati síkjaival, ablak helyett emeletmagas, szitázott (a hetvenes évek pop-artját megidéző) korongmintás üvegfelületeivel. A ház az egymáson eltolt dobozaival  szigorú képletet követ, mégis izgalmas érzetet kelt, így reagál az őt körülvevő heterogén környezetre.

A szabályos külső egy szerkesztett, ám pulzáló belsőben folytatódik, a külső logikát a belső tér arányainak szükségszerűsége felülírja. Az irodarendszer két részre tagolható, egy munka- és egy pihenő zónára, melyet rejtett közlekedő választ ketté.

A 3h építésziroda építészeti hitvallásának egyik kulcsszava a fenntarthatóság - a ház passzív és aktív elemek okos kombinációja: nyári éjszakákon a nyitható üvegtető segít átszellőztetni az átriumot, hasznosítják az elhasznált levegő hőjét, a hűtést és a fűtést hőszivattyúval oldották meg. A tető később zöld tetőként alakul át, a jövőben napelemek is kerülnek ide. A belső kulcsszava a fenntartható komfort - ennek a stratégiának kiemelt eleme a mindent átjáró természetes fény.

az anyagot gyűjtötte: Jézsó Dóra

Publikációk:

internetes:

nyomtatott:

Adatok: