Pannónia Általános Iskola - Budapest

A Pannónia Általános Iskola századfordulós meglévő épületének rekonstrukcióját és a kortárs felfogást tükröző kétszintes tornatermi szárnnyal történő bővítését az Archikon Kft. tervezte.

  • vezető tervezők: Nagy Csaba, Horváth Balázs - Archikon Kft
  • építész munkatársak: Pólus Károly, Debreczeni András, Bagó Bernadett
  • belsőépítészet: Göde András, Kéry Balázs
  • a tervezés/építés éve: 2007-2008/2008-2009
  • fotó: © Bujnovszky Tamás

A meglévő épület 1911-ben épült Schulek János tervei alapján. Az akkoriban épült városi iskolaépületekhez hasonlóan ezt az épületet is szigorú rend jellemzi. Külön bejárat volt a fiúk és lányok részére az épület két oldalán szimmetrikusan. A tantermek nagy, több mint 4 méteres belmagassággal épültek és oldalfolyosóról közelíthetők meg.

A rekonstrukció során az építészek egységesítették a közlekedőterek és a tantermek rendszerét, megszüntették a korábbi átépítések elavult megoldásait, az alagsorban és a földszinten a padlószinteket mindenütt azonos magasságra emelték.

A régi épület arculata megmaradt, a tornatermi funkciók az új épületrészbe kerültek. A harmadik emeleten többfunkciós rendezvénytermet alakítottak ki, a tetején zöld tetőterasz kapott helyet játszó-zsibongó funkcióval. Az épületet a felújítással akadálymentesítették is és egy hangsúlyos főbejáratot alakítottak ki aulával a Tutaj utca felől. Az új épület alaprajzi egységessége szépen tükröződik a homlokzat egyszerűségén is.

A régi szárny 3. emeleti meglévő tornaterme színházi-tánctermi funkciót kapott, míg a Hegedűs Gyula utcai másik tornaterem helyén, a padlószint alagsori szintre történő süllyesztésével, az osztófödém beépítése után az emeleti szintekkel azonos rendszert alakítottak ki.

Anyaghasználatát festett látszóbeton, hideg szürke fém és színes meleg PVC kontrasztja jellemzi.

A környező utcaképhez különálló épületként kapcsolódik. Az iskolaépület architektúrájának az új épület nem a folytatása, de a funkciók tisztaságában, ésszerűségében köthető Schulek iskolájához, és így összképében egy stabil kompozíciót alkot.

összeállította: Hatvani Bernadett

Publikációk:

Internetes:

Nyomtatott:

Díj:

Adatok:

  • megbízó: Bp. Főv. XIII. ker. Önkormányzat Polgármesteri Hivatala
  • alapterület: 7373 m2