Piarista Központ - Budapest

A piarista rend története a Budapesten a 18. század elejéig nyúlik vissza és a ma itt álló épület 1917-ben Hültl Dezső tervei alapján készült el két épületszárnnyal: egy szárny a Szabadsajtó út felé, a másik pedig a Pesti Barnabás utca felé néz. Az épület az 1950-es államosítások után 1992-ig az ELTE Bölcsészkarának adott otthont. A piaristákhoz való visszakerülése után anyagi források híján sokáig késlekedett a felújítás. Míg a Szabadsajtó út felé néző épület 2003-ra belső felújításon ment át, a Pesti Barnabás utcai „A” épület rekonstrukciója 2006-ban kezdődhetett el.

Az ennek alapját képező koncepció szerint az oktatás mellett kereskedelmi zóna és bérirodák is helyet kapnak az épületben. A pinceszinten garázsok és raktárak találhatóak. Üzletek nyíltak a földszinten és az első emeleten. A gimnázium 2.,3.,4. emeletet és az első szint egy részét vette birtokba. A rendházi funkció az 5. emeletre került, míg a bérirodák a tetőtérben és az 5. emeleten helyezkednek el.

 

A nem megfelelő arányú belső udvart beépítették. Egy 3 emelet magas dobozt hoztak létre, melynek 2. emeletén 2 szint magasan létrejött a tornaterem és a 4. emelet pedig átvette az udvar funkcióját, egy napos teraszt és kellemes légkört teremtve az itt tanuló diákok számára. A Pesti Barnabás utcai szárny középfolyosóinak kiszolgáló funkciókkal való megtöltése, és a belső udvar felé zsibongók kialakítása egy nyitottabb térrendszert hozott létre.

Az új építésű tömeg egy kortárs jelként foglal helyet a belső udvarban. Független elemként jelenik meg, eltávolodik, hasadékot képezve új és régi közt. A beton doboz masztaba formát ölt, melyre vasbeton gerendarácsos, bevilágításokkal ellátott födém került. Az új tömeg betonfelülete cellákra osztott, anyagában színezett, mely az Ivánka Beton Design munkája. Kortárs jelként tekint a Dunára, az egykor álló torony absztrahált változata üveg-acél gúlaként mutatja a változás nyomait. Fontos megemlíteni a 2. emeleten lévő kápolna felújítását. A falak világosabb tónust kaptak, a bútorok és a világítótestek az egész megújulás tisztaságát követve letisztult vonalú darabok. A homlokzati megújulás szintén a beruházás része volt, így a Piarista Gimnázium büszkén foglalja el helyét a Március 15. téren, melyet szintén átalakítottak (Város-Teampannon - vezető tervező: Koszorú Lajos).

Az anyagot gyűjtötte: Vass Réka

Publikációk: internetes:

nyomtatott:

díj:

Adatok:

  • Megrendelő/építtető: Piarista Nonprofit Kft.
  • Alapterület: 19552 m2